Just nu pågår det en personalrotation mellan de olika avdelningarna på ett äldreboende i Piteå, nämligen Österbo. Detta strider mot all vetenskap som förespråkar vikten av kontinuitet inom äldreomsorgen. Här har både personal, boende och anhöriga bara ställts inför faktum utan att ha något att säga till om.
Jag har hört anhöriga uttrycka sitt missnöje över detta. Hos de boende, som är gamla och sköra, skapar detta stor oro som yttrar sig på olika sätt.
Då de inte kan uttrycka i ord vad de tycker och känner visar de det på andra sätt. Plötsligt vet de inte vad de nya heter och känner inte tryggheten som de haft med den "gamla" personalen.
Tryggheten och samstämmigheten som byggts upp mellan personalen och boende rycks plötsligt bort av ett ogenomtänkt och korkat beslut. Då värnar man inte om varken personalen eller de gamla.
Jag förstår inte syftet med denna förflyttning och det vore önskvärt att få ett svar på vad motivet med denna åtgärd är, då det under alla tider har talats om hur viktigt det är med kontinuitet inom äldreomsorgen. Har verkligen detta missats av den som beslutade om denna rotation?
En av många missnöjda anhöriga
Svar direkt:
Vi förstår att förändringar i verksamheten kan väcka frågor hos både er som medarbetare och hos anhöriga. I synnerhet efter den ännu större förändring vi nu står inför när socialnämnden beslutat att avveckla Österbo som särskilt boende för äldre. I den omställningen ska vi göra vårt bästa för att hitta den bästa lösningen för varje individ.
Samplanering inom äldreomsorgen är dock ett strategiskt val som vi kommer fortsätta införa. Att vi valt den vägen är nödvändigt för att vi ska fördela våra begränsade resurser så klokt som möjligt för att kunna ge den vård och omsorg som våra vårdtagare har rätt till. Det handlar alltså ytterst om att fördela personalen inom huset på bästa sätt. Det är ett steg vi valt att ta eftersom vi har personalbrist och tillgången på vikarier är begränsad. Samplanering ska ske både i ett planerat och ett akut läge. Vid frånvaro så ska omfördelning först ske i enhetschefens arbetsgrupper innan man beställer en vikarie.
Det här innebär en större rörlighet av personal mellan avdelningarna på våra särskilda boenden för äldre för att vi ska använda alla medarbetares kompetens på bästa sätt och där den bäst behövs. Samtidigt ska alltid den äldre individens behov vägas in och planeringen anpassas efter förändringar i hälsotillstånd och livssituation.
Eva Börjesson Öman, socialchef
Carina Sjaunja, avdelningschef särskilt boende för äldre