Personalbrist orsakar utbildningsstopp

Vi har i tidningen kunnat läsa om en grundskola i Kiruna, där ett skyddsombud la ett skyddsstopp på grund av brist på personal.

"För att komma åt problemet så kommer det att kosta. Om ingenting händer så är det bara en tidsfråga innan det blir tal om ett skyddsstopp på någon enhet här i kommunen", skriver Sofia Liberg. (Arkivbild)

"För att komma åt problemet så kommer det att kosta. Om ingenting händer så är det bara en tidsfråga innan det blir tal om ett skyddsstopp på någon enhet här i kommunen", skriver Sofia Liberg. (Arkivbild)

Foto: Fredrik Varfjell/NTB Scanpix/TT

Insändare2022-09-24 13:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har även kunnat läsa om Älvsbyn som fick skicka en vädjan till vårdnadshavare gällande deras barn på en förskola som på grund av personalbrist önskade att vårdnadshavare kunde hämta tidigare eller lösa omsorgen på annat sätt. Dessa stängningar har inte berott på pandemin, utan på grund av att det inte finns tillräckligt med pedagogisk personal. 

Detta kan man nu tänka att det inte kommer att drabba oss, men vi är nu inne i september och redan nu har Lärarförbundet fått indikationer på slutarbetade kollegor. Om någon är frånvarande, så kan man inte räkna med någon vikarie. Samtidigt som personalbristen ligger som ett ok över kommunen, så blir pedagoger matade med det stora kunskapstappet som uppstod under pandemin. Kravet på den utbildade personalen har ökat, vi ska nu ta igen all kunskapstapp och då blir närvaro ännu viktigare, både bland elever och personal. 
 

Trots att pandemin är ”över” så kommer det fortfarande finnas kunskapstapp, då vi inte har tillräckligt med pedagoger som kan täcka upp för frånvarande personal. Det gäller inte bara att fylla ut ett antal huvuden, för visst finns det folk som kan gå in och jobba rent fysiskt, men alla är inte utbildade! Då blir det inte kunskap som förmedlas, utan då blir det förvaring. 
Detta är ingen "quick fix", men kommunen har vetat om den kommande lärarbristen i flera år och ändå har det inte hänt så mycket. Utbildningsförvaltningen har haft kompetensförsörjningsplaner i flera omgångar, men då det inte finns några pengar eller inte skjutits till mer pengar från fullmäktige, så har de inte kunnat jobba vidare med de planerade åtgärderna. För att komma åt problemet så kommer det att kosta. Om ingenting händer så är det bara en tidsfråga innan det blir tal om ett skyddsstopp på någon enhet här i kommunen. 

Lärarförbundet yrkar på: 
En hållbar arbetsmiljö fysisk och psykisk 
Kostnadstäckning för ökade kostnader till exempel skolskjuts 
Politiker som visar att vi i utbildningsförvaltningen är värdefulla för Piteås framtid.