Pensionsöverenskommelsen från 1950-talet behövde visst renoveras, mest på grund av att pensionärerna började bli för många och pensionssystemet började gå med underskott. En parlamentarisk utredning i riksdagen sjösatte den nya reformen 1994 och som började gälla 1999. En del av det nya var att pensionsfonderna successivt skulle hanteras av marknaden som skulle sköta det bäst och därmed reduceras politikernas inflytande till nära noll. Vad som hände var att de olika marknadsaktörerna skodde sig med dyra avgifter och lade beslag på det mesta av pensionsavsättningarna till systemet. Har läst Inga Lisas Sangregorios bok "Blåsningen" en svidande vidräkning av det nya pensionssystemet tillkomst och utformning. Göran Perssons ord att politikerna skulle dömas mycket hårt av befolkningen över utformningen av systemet visar sig nog stämma så småningom.
Vad jag ändå tycker är värst är den så kallade bromsen som byggdes in i pensionssystemet om tillväxten i ekonomin blev för låg. Må så vara men någon gaspedal byggdes inte in i systemet om tillväxten skulle bli hög.
Jag har haft pension sedan 2009 och på den här tiden har pensionen stigit med 4 500 kronor i månaden före skatt. Det blir en genomsnittlig ökning med 400 kronor per år före skatt. Jag har inte tagit med AMF-försäkringen. Tar man med den blir höjningen 480 kronor per år.
Bromsen har slagit till tre gånger under de här åren och jag har räknat att det i dagens läge har kostat mig nära 2 000 i månaden före skatt? Det om något är väl en skandal av gigantiska mått. Får också tillägga att skatten på pensionen var högre än arbetsinkomsten under de borgerliga åren, en orättvisa som nu till slut suddats ut. Som det ser ut nu i riksdagen är Moderaterna, Kristdemokraterna och då även Sverigedemoraterna emot att skjuta till mer pengar i systemet för att trygga värdeutvecklingen och ta bort den förhatliga bromsen.
Kan säga att min pension ligger precis i skarven mellan den lägsta tredjedelen och mittdelen av genomsnittpensionen, allt enligt data från pensionsmyndighetens hemsida.