Pandemin lämnar en skuld till yrkesarbetande kvinnor

Kvinnorna har varit särskilt utsatta under pandemin. Merparten av de jobb som försvann inom handel-, hotell- och restaurangbranschen var yrken där kvinnor arbetade.

"Arbetsgivare är skyldiga att skapa goda anställningsvillkor och långsiktighet, istället för att återvända till att använda anställda som slit- och slängvaror", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

"Arbetsgivare är skyldiga att skapa goda anställningsvillkor och långsiktighet, istället för att återvända till att använda anställda som slit- och slängvaror", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Insändare2022-03-17 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det var kvinnor som outtröttligt slet i välfärden för att upprätthålla kvalitet i vården och omsorgen. Det var kvinnornas otrygghet som ökade i hemmet på grund av våld i nära relationer.

Nu måste samhället betala tillbaka sin skuld till dessa kvinnor. Arbetsgivare är skyldiga att skapa goda anställningsvillkor och långsiktighet, istället för att återvända till att använda anställda som slit- och slängvaror. Kommuner och regioner behöver göra mycket mer för att skapa en fungerande arbetsmiljö och skapa hållbara anställningar inom vård och omsorg. Samhället måste jobba ännu hårdare för att minska riskerna för våld i nära relationer.

LO:s krav på dessa områden är tydliga. Fasta anställningar på heltid ska vara norm på arbetsmarknaden. Välfärdens finansiering måste bli starkare. Det måste finnas tillräckligt många som kan dela på jobbet så man kan behandla både personal, patienter och brukare med den värdighet de förtjänar.

Nu står vi kanske på randen till en ny stor flyktingvåg. Samhället måste visa att vi lärt något av pandemin och av tidigare flyktingkriser. Ibland måste människovärdet stå över penningvärdet. Budgetar anpassas efter behov istället för tvärtom. 

Det är vi skyldiga alla de som drabbades av krisen i pandemin. Det är vi skyldiga framtidens kvinnliga arbetare.