Osmakligt att skriva att personen saknar vårdutbildning

Insändarskribenten anser att det är osmakligt av Piteå-Tidningen att informera om att personen som är misstänkt för våldtäkt inom hemtjänsten saknar vårdutbildning. Mari Gustafsson, ansvarig utgivare ger ett svar direkt.

"Jag själv jobbar inom vården utan vårdutbildning och tar illa upp när denna information publiceras i tidningen", skriver insändarskribenten om att PT berättar att den misstänkte förövaren saknar vårdutbildning.

"Jag själv jobbar inom vården utan vårdutbildning och tar illa upp när denna information publiceras i tidningen", skriver insändarskribenten om att PT berättar att den misstänkte förövaren saknar vårdutbildning.

Foto: Laila Bäckström

Insändare2021-07-11 13:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag jobbar inom hemtjänsten och nyligen har det uppdagats misstankar om fasansfulla övergrepp av en anställd inom hemtjänsten mot en vårdtagare. Jag vill verkligen fördöma dessa handlingar och skänka mina tankar till alla som drabbats av det fasansfulla som skett. Mitt i all denna tragedi så finns det dock en sak som stör mig angående rapporteringen. I näst intill alla artiklar som publicerats i Piteå-Tidningen så inkluderas information om den misstänkte förövarens utbildning, senast i midsommaraftonens upplaga skrivs följande: ”Mannen, som saknar vårdutbildning, hade jobbat inom hemtjänsten sedan hösten 2020.” Jag ser inte relevansen i att poängtera att förövaren saknar adekvat utbildning inom vården. Jag själv jobbar inom vården utan vårdutbildning och tar illa upp när denna information publiceras i tidningen. 

Jag känner att publiceringen ställer oss utan utbildning i dålig dager, nästan som att saknandet av utbildning är det främsta skälet till att förövaren har utfört de hemskheter som han gjort. Det är kontroversiellt att publicera uppgifter om förövare i brottsfall. Publiceringar om en förövares hudfärg, nationalitet eller grupptillhörighet är detaljer som riskerar stigmatisera övriga medlemmar i dessa grupper. Med denna publicering så riskerar det att ske en stigmatisering mot oss vårdanställda utan utbildning vilket jag finner osmakligt. På grund av personalbrist inom äldreomsorgen så måste outbildad personal täcka upp vid sjukdom eller föräldraledighet så att verksamheten inte blir lidande. Att sedan bemötas med dessa publiceringar om att det enda relevanta om en våldtäktsman inom hemtjänsten är dennes saknad av vårdutbildning finner jag tämligen osmakligt. Tänk om i era publiceringar, det påverkar oss inom vården!

Vårdanställd utan utbildning

Svar direkt:

Piteå-Tidningens grunduppdrag är att berätta om det som händer i framför allt Pite älvdal för våra läsare. Att granska, belysa och även låta olika sidor komma till tals. 

Vi ska berätta det vi vet, men naturligtvis behöver vi många gånger välja bort uppgifter och detaljer med hänsyn till inblandade personer.

Artiklarna om att en timanställd inom hemtjänsten är misstänkt för våldtäkt av en brukare är givetvis publiceringar där det skett en noggrann avvägning kring olika detaljuppgifter. Av hänsyn till brottsoffer väljer vi bort allt för detaljerade beskrivningar. Vi väljer också bort uppgifter som gör att en vidare läsekrets ska kunna peka ut vem personerna är. Att personen som är misstänkt för brott inte har utbildning är en faktauppgift som vi anser har relevans för artikeln och inte heller är så utpekande att den pekar ut vem personerna är.

Jag förstår att det som skett inte bara påverkar de enskilda personerna utan även berör både vårdtagare och personal i hemtjänsten som läser om det. Samtidigt kan vi inte välja bort uppgifter av den anledningen.

Mari Gustafsson, ansvarig utgivare, Piteå-Tidningen