En bransch som har det riktigt tufft är restauranger, som knappt har gäster med tanke på rådande restriktioner. De kämpar och uppfinningsrikedomen för att överleva är imponerande, men ”Take away” är ingen guldgruva som betalar löner och hyra eftersom de har tappat all alkoholförsäljning. Den tappade alkoholförsäljningen drabbar i sin tur exempelvis våra lokala ölbryggerier runt om i landet eftersom en stor del av deras försäljning är till restauranger. De kan också tvingas lägga ner verksamheten och ytterligare arbetstillfällen går förlorade.
Vad kan kommunerna göra för att hjälpa till? Det finns några goda exempel i Sverige, bland annat Malmö stad som har agerat föredömligt genom sitt beslut att restauranger som levererar hemkörd mat också får leverera alkohol.
Vän av ordning tänker: Det här kan ju öka alkoholkonsumtionen, det är nog snarare tvärtemot. Ett par hantverksbryggda öl eller en flaska vin från en resturanrang är betydligt dyrare än om inköpet skulle ske på Systembolaget, så den risken är obefintlig.
Däremot skulle det öka restaurangernas intäkter eftersom jag tror många skulle stödköpa för att bidra till deras överlevnad. Restaurangerna skulle kunna betala sina hyror, leverantörer, skatter och kanske kunna få någon krona över till egen lön. En trevlig julklapp i förskott.
Det här skulle också under rådande omständigheter minska besöken på Systembolaget vilket innebär minskad risk för eventuell smittspridning.
Jag stödjer alla de beslut som har tagits för att minska smittspridningen, men om vi skär av ett av restaurangernas ben, kanske vi kan amputera det med en enkel åtgärd.
Det handlar om ett tillfälligt beslut som gynnar många.
Utan något som helst egenintresse uppmanar jag kommunerna i Norrbotten att ta ett tillfälligt beslut som kan rädda flera branscher.