Andra högt uppsatta politiker har ofta har en hög akademisk utbildning bakom sig, eller haft en framgångsrik karriär. Stefan Löfven är bara en vanlig arbetare från början, som inte växt upp i glassiga miljöer. Men han har den viktigaste erfarenheten – han vet hur verkligheten ser ut.
I riksdagen finns det många högutbildade, hela 46,8 procent enligt SCB har läst mer än tre år efter gymnasiet. 71,8 procent av riksdagsledamöterna har läst vidare efter gymnasiet. Det finns många jurister och statsvetare, men vem säger egentligen att de har någon bättre koll på hur samhället fungerar än en person som endast gått gymnasiet? Jag anser att det är problematiskt att riksdagen mer och mer har blivit ett rum för fint folk och det är få arbetare som representeras.
Istället för rikta kritik kring Stefan Löfvens utbildning, skulle jag hellre vilja rikta kritik mot många riksdagsledamöter okunskap om arbetslivet. Ebba Busch Thor och Annie Lööf har knappt jobbat med något annat än politik och har lite arbetslivserfarenhet utöver politiska uppdrag. Deras okunskap om arbetslivet gör att de känns mer förståligt när de läggar fram förslag som är rent utsagt kassa för arbetare.
Trots att Sverige är att av de länderna där de inte är lika vanligt med en akademisk bakgrund för att bli politiker, är mina farhågor att det kan bli så i framtiden. Vi bör inte eftersträva ett elitstyre, där endast högutbildade personer platsar. Då kommer politiken kommer längre ifrån folket, när det är folket som ska vara en del av styret.
Om politikernas utbildningsnivåer
En återkommande pik mot Stefan Löfven är kring hans relativt låga utbildning med en avhoppad svetsarskurs. Det hör inte till vanligheterna hos andra högt uppsatta politiker
Statsminister Stefan Löfven (S) har en relativt låg utbildning till skillnad från många andra riksdagsledamöter. Men insändarskribenten anser inte att det är till nackdel för honom. (Arkivbild)
Foto: Jessica Gow/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.