Om kyrkans skog begränsas får det drastiska konsekvenser

"Vi vet att sågverken skapar arbete, välfärd och är en viktig arbetsgivare i norr, speciellt på landsbygden. Vi är helt övertygade om att våra produkter, skapad av kyrkans skog är det absolut bästa att bygga våra hem, hus och möbler med. Att den även ger oss värme av virkets biprodukter är något som vi inte heller ska glömma", skriver Göran Sundberg, råvaruchef, Stenvalls trä. (Arkivbild)

"Vi vet att sågverken skapar arbete, välfärd och är en viktig arbetsgivare i norr, speciellt på landsbygden. Vi är helt övertygade om att våra produkter, skapad av kyrkans skog är det absolut bästa att bygga våra hem, hus och möbler med. Att den även ger oss värme av virkets biprodukter är något som vi inte heller ska glömma", skriver Göran Sundberg, råvaruchef, Stenvalls trä. (Arkivbild)

Foto: Yasin Bayol

Insändare2025-02-22 03:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svenska kyrkan förvaltar skog över hela Sverige och är genom prästlönetillgångarna Sveriges femte största skogsägare. Tillgångarna går under namnet prästlönetillgångarna, eftersom de en gång i tiden kom till för att avlöna prästerna.

Med 41 tusen hektar i Luleå stift är kyrkan en stor och viktig skogsägare i vårt område. Under året ska kyrkomötet ta ställning till en eventuell omläggning av kyrkans skogsbruk.

Kyrkans skogar i norra Sverige har brukats hållbart och skötts minutiöst samtidigt som skogen vuxit. Det är få skogsägare som idag har så pass välskött och vacker skog som prästlönetillgångarna i norr. Jag välkomnar den som tycker annorlunda att ta sig en gedigen tur i skogarna och se vilken prakt som skapats samtidigt som skogen har brukats. 

Om kyrkans skog begränsas så kommer det att få enormt drastiska resultat, det är viktigt att förstå. Förslaget som diskuteras är följande: att 20 procent av prästlönetillgångarnas produktiva skogsmark tas ur produktion (av ej vetenskaplig anledning), att 30 procent av ytterligare mark skall brukas med utglesande skogsbruk samt att enbart en mindre del skall brukas med god hållbar tillväxt som mål. 

Beslutsprocessen för hur kyrkans mark skall brukas är reglerat av olika lagar. Det är därför inte helt enkelt att förstå beslutsgången och ej heller arbetet kring kyrkans skogsutredning: Kyrkan och skogen som ligger till grund för det eventuella beslutet. 

Genom att förädla kyrkans skog skapas medel för kyrkans goda arbete samtidigt som välfärd skapas och klimatet gynnas, vilket gör förslaget att begränsa brukandet av skogen helt oförståeligt. 

Vi talar naturligtvis för egen sak: vi vill inte såga mindre timmer de närmaste 40 åren. Vi vet att sågverken skapar arbete, välfärd och är en viktig arbetsgivare i norr, speciellt på landsbygden. Vi är helt övertygade om att våra produkter, skapad av kyrkans skog är det absolut bästa att bygga våra hem, hus och möbler med. Att den även ger oss värme av virkets biprodukter är något som vi inte heller ska glömma. 

Vi har svårt att förstå hur missuppfattningen om att sänka skogens växtkraft är bra för klimatet. Minskat utbud av fossilfritt timmer minskar möjligheterna att ersätta fossila produkter med skogsbaserade. Särskilt sågade trävaror bidrar till att skapa kolsänkor i långlivade produkter, som möbler och hus. Vi vill naturligtvis fortsätta att förädla virke och då även kyrkans, eftersom vi vet att det är nyckeln till att nå klimatmålen.

Att göra bättre avverkningar, med effektivare hänsyn och förbättrad samverkan med dem som använder kyrkans skog är något som vi kontinuerligt jobbar med. Förändringar kommer att ske och har så skett tidigare i skogsbruket. Att helt kullkasta den vetenskap och erfarenhet som skapat dagens skog för kyrkan är allt annat än rätt. 

Mot bakgrund av att vi ser en betydande risk för att utredningen underskattar konsekvenserna av sina egna förslag, hoppas vi att kyrkan och dess församlingar drar i bromsen. Ett förhastat beslut om skogsskötseln vore olyckligt för norra Sverige, skogen, kyrkan, vår välfärd och framför allt vårt klimat.