Piteå kommuns intention om att till år 2030 ha 46 000 invånare kan ge en fingervisning om att denna situation kommer att upprepa sig – och i fler skolor än Strömmas. Den nya Christinaskolan ska kunna ta emot 900 elever, men kommer detta att vara tillräckligt och i så fall hur länge? Fler utbyggnader av stadsnära skolor kan väntas och fram till dess lär mobila moduler (läs baracker) bli nödvändiga.
Tänk då att i ett flertal byar står skollokaler tomma. Och kostar pengar. Och används inte. Och kostar pengar. Och är i många fall nyligen moderniserade. Och används inte. Och kostar pengar. Vari ligger logiken? Att bygga nytt när lokaler finns? Låt barnen gå i skola i dessa befintliga lokaler. Skolbuss från tätorten ut till byarna. Nej, det är en omöjlighet, barnen ska väl ändå inte behöva åka långa bussturer till och från byarna! Inte? Barnen i byarna måste ju göra det motsatta: Åka buss till och från tätorten.
Förlåt, jag glömde fakta: Sträckan Piteå – byarna är längre än sträckan byarna – Piteå. Visserligen strider detta mot fysikens lagar, men kan våra folkvalda handla i strid med sunt förnuft är det förmodligen fullt möjligt för dem att upphäva fysikens lagar också. Förhoppningsvis får barnen i skolan lära sig att de är lika värdefulla oavsett varifrån de kommer. Frågan är: Vilken skola borde de få lära sig det i?