I mellandagarna publicerade Piteå-Tidningen en artikelserie om läkarna i Region Norrbotten och deras sidoverksamheter. Under tre dagar hängdes läkare ut med namn, bild och löner i syfte att belysa och ifrågasätta rimligheten i att dessa bedriver näringsverksamheter utöver deras anställningar hos regionen.
Detta är anmärkningsvärt då de enda oegentligheter som påvisades i artiklarna var att den administrativa ledningen slarvar med registerföringen. Det må vara problematiskt i sig och kanske även i allmänhetens intresse att rapportera om, men det är inget som de uthängda läkarna är ansvariga för. Artiklarna hänvisade vidare konsekvent till omsättningsresultat som extra intäkter, vilket är gravt missvisande för alla som saknar företagsekonomisk insikt. Denna typ av sensationsjournalistik kommer endast underbygga en misstro till den sjukvård vi i dagens pandemiläge är fullständigt beroende av.
Läkarna ska inte hängas ut, dom ska snarare hyllas. Varför? Därför att när de har jobbat klart sina 160–200 timmar per månad väljer de att fortsätta arbeta. Dessa läkare använder sina semestrar och komptimmar till att täcka upp för delar av det vårdbehov som finns i regionen genom att undervisa, jobba i elevhälsan och underhålla sina många gånger livsavgörande expertiser. Tjänar de pengar när de jobbar extra? Självklart. Är det något annat än fullständigt rimligt? Självklart inte. Att dessa sidoverksamheter skulle påverka läkarnas förvärvsarbete negativt är indicier som inte på något sätt underbyggs i artikelserien.
Region Norrbotten har problem med att rekrytera kompetenta läkare. När dom lyckas, och när dessa läkare väljer att jobba extra inom vården, då ska vi som allmänhet ställa oss och peka finger. Ofta är gångerna man kan känna stolthet över att vara norrbottning. Den känslan var mycket långt ifrån att infinna sig dessa mellandagar.
J.N.
Svar direkt:
Tanken med artikelserien har inte att varit att hänga ut någon, utan att beskriva revisorernas kritik, hur systemet fungerar, kritiken mot det samt hur bisysslor och företag kopplat till det kan fungera.
När det handlar hur våra skattepengar används, samt när det handlar om kommunala frågor och sjukvård, vilket har stor påverkan över allas våra liv och vardag, känns det självklart för oss som lokal nyhetsmedia att rapportera om det på olika sätt för våra läsare. Det är ett av våra viktigaste uppdrag. I det här fallet har regionrevisorerna riktat kritik mot hanteringen av bisysslor ett flertal gånger. Kanske kan vår artikelserie i längden vara med och påverka systemet till det bättre?
Sjukvården har varit extra ansatt och under stor press under i stort sett hela 2020 och när det gäller den biten har PT och andra medier skildrat det i ett stort antal artiklar, ur många olika aspekter.
Med det sagt väljer vi inte bort varken nyhetshändelser eller granskningar av hänsyn till sådana saker. I grunden handlar vårt uppdrag om att berätta det vi vet för våra läsare så fort som möjligt, annars skulle vi svika förtroendet gentemot dem.
Mari Gustafsson, ansvarig utgivare Piteå-Tidningen