Offentligt svar till Kata Nilsson

I en insändare undrade Brith Fäldt (V) vart alla politiker i majoriteten tagit vägen. Kommunalrådet Kata Nilsson (S) svarade: "Det är bekvämare att inte fråga utan istället skriva insändare för allmänhetens beskådan som antyder att jag inte prioriterar den demokratiska dialogen." Nu replikerar Brith Fäldt på hennes svar.

I ett replikskifte debatterar Kata Nilsson (S), kommunalråd och Brith Fäldt (V), fullmäktigeledamot.

I ett replikskifte debatterar Kata Nilsson (S), kommunalråd och Brith Fäldt (V), fullmäktigeledamot.

Foto: Simon Olofsson / Jens Ökvist/Frilans

Insändare2023-12-28 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

Kära Kata! Eftersom du själv väljer insändarspalten för att svara på mina synpunkter så fortsätter vi väl offentligt. Nej, kritiken är inte alls personlig till någon av er, utan rent strukturell och handlar om det arbetssätt som den nya majoriteten visat hittills.

Låt mig ta två exempel:

Interpellationer är ett av oppositionens viktigaste verktyg för att ställa frågor och granska politiken som bedrivs. Av erfarenhet vet jag att faktadelen i svaren oftast är skrivna av olika handläggare och chefer. Det är helt okej, men den politiska aspekten av svaret ska inte någon tjänsteperson ge. Den delen saknas och idag får man inte några svar om man ställer frågor under debatten – det blir bara tyst. KF:s ordförande får till sist lov att konstatera: "Inga fler talare finns på talarlistan" och då är ärendet avslutat. Vi har till och med sett oss tvungna att skriva en ny interpellation för att kunna få ett svar. Det ska inte behöva vara så.

Sen finns det en tydlig frustration över att många stora ärenden behandlas utan någon inledande presentation. Det är illa, för flera av våra beslut påverkar livet och ekonomin för många medborgare. Ibland är det lokala frågor men allt som oftast hänger besluten ihop med förändrad politik i EU, riksdagen eller andra instanser. Idag är det bara dom som har läst handlingarna som vet det. Hur skapar man förståelse för såna beslut bland Piteåborna? Ja, definitivt inte genom att inte förklara hur det förhåller sig. 

Det riktigt sorgliga är att se hur den här tystnaden lämnar ett utrymme för våra missnöjespartier att misstänkliggöra kommunens avsikter med olika beslut ... och självklart tar dom det tillfället. I mina ögon undergräver det förtroendet för oss som förtroendevalda.

Jag förstår att du känner dig utmanad av kritiken ... och ja, det är en utmaning och en uppmaning att du ska försvara och utveckla demokratin istället för att bara ta det personligt.