Odemokratiska löner i Piteå kommun

De höga lönerna bland toppolitiker och -tjänstemän i Piteå är ingen slump, de absurt höga lönerna beror på extremt bra förhandlingspositioner, menar Anders Nordin (SLP).

De höga lönerna bland toppolitiker och -tjänstemän i Piteå är ingen slump, de absurt höga lönerna beror på extremt bra förhandlingspositioner, menar Anders Nordin (SLP).

Foto: Christoffer Markström

Insändare2019-10-30 11:24
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De tre majoritetspartierna, S+V+MP, som nu styr Piteå kommun är inte demokratiskt lagda. De absurt höga lönerna som både höga tjänstemän och politiker tillskansat sig beror naturligtvis på en bra förhandlingsposition. 

Tillhör man samma nätverk och kliar varandras ryggar så får vi detta fenomen. Poängterar hela gänget dessutom vid alla möjliga tillfällen att kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare, vilket i klartext betyder högre lön till alla med höga positioner, så blir företeelsen cementerad. 

Den ekonomiska ojämlikheten i samhället stimuleras. Vi behöver t ex inte två kommunalråd. Många av de höga lönerna och arvodena kan halveras eller mer utan att kvalitén på arbetet försämras. Dessa besparingar kan gå till skola och äldreomsorg men också för öka det demokratiska inflytandet. 

Vi lever i en digital värld. Fullmäktiges möte kan därför billigt göras tillgängligt genom streaming. Invånarna kan se när det passar dem bäst. Ersättarna till ledamöter i nämnder bör få samma arvode när de deltar på mötena. Detta kostar väldigt lite men båda sakerna ökar det demokratiska inflytandet betydligt. 

Allt detta säger majoriteten nej till. Vi har också lagt en motion om att ersättarna ska tillhöra samma parti som de ordinarie. Nu fungerar det så att när den ordinarie KS-ledamoten för MP är borta så inträder en vänsterpartist. Når vår ledamot är förhindrad så inträder en från Liberalerna. Likadant för alla partierna. 

Den här mystiska konstruktionen kräver gemensamma möten, vilket inte sker och inte heller bör ske.  Återigen odemokratiskt.