Ny väg genom hjärtat av Öjebyns stamhemman

Att bygga en cirka 20 meter bred väg som skär rakt igenom hjärtat av Öjebyns stamhemman, som också utgör ett viktigt odlings- och kulturlandskap, är okänsligt, skriver Staffan Wikman, angående förslaget kring förlängning av väg 374 österut.

I förslaget går förlängningen av väg 374 (Älvsbyvägen) rakt fram i den nuvarande rondellen och rakt genom hjärtat av Öjebyns stamhemman, för anslutning till E4. "Detta ifrågasätter jag å det starkaste", skriver Staffan Wikman.

I förslaget går förlängningen av väg 374 (Älvsbyvägen) rakt fram i den nuvarande rondellen och rakt genom hjärtat av Öjebyns stamhemman, för anslutning till E4. "Detta ifrågasätter jag å det starkaste", skriver Staffan Wikman.

Foto: Jenny Lindhammar

Insändare2023-06-10 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I sin fördjupade översiktsplan (FÖP) för Öjebyn genomlyser Piteå kommun förslag på utveckling inom många olika områden såsom vård, skola omsorg, trafik med mera. Hur vi planerar för vår framtid på bästa sätt anser bör jag utgå ifrån relevanta prognoser för befolkningsutveckling, ekonomi, omvärldsanalys med mera, men också titta i backspegeln och ta in etik, moral och estetik.

I Piteå kommuns förslag till trafikutredning med förlängning av väg 374 österut över Holmen Öjebyn går förlängningen rakt upp genom hjärtat av Öjebyns stamhemman för anslutning vid E4 viadukt vid Långskatavägen. Detta ifrågasätter jag å det starkaste. 
Ett argument från kommunens sida sägs vara att avlasta trafiken genom Öjebyn. Vad gäller den trafiken kan förbudsskylt mot genomfartstrafik sättas upp både vid Älvvägen, Gamla E4, numera väg 374, som har goda anslutningskorsningar till E4 både i norr vid Bonäset och i söder vid Öhn. 

Det vore synd att inte utnyttja befintliga vägar som är i gott skick och sannolikt uppfyller de krav som är rimligt att ställa på anslutningsvägar.

Det öppna odlingslandskapet på Holmen i Öjebyn utgör idag det enda sammanhållande området i Öjebyn med traditionella bondgårdar runt omkring. Att här bygga en cirka 20 meter bred väg som skär rakt igenom hjärtat av Öjebyns stamhemman, som också utgör ett viktigt odlings- och kulturlandskap, är okänsligt. Området är också mycket populärt för friluftsliv med promenerande människor från intilliggande bostadsområden. Ett hästcenter finns också i direkt anslutning och hästburen ungdom är ett frekvent inslag längs vägarna. Markerna utgör också rastplatser för stora mängder fåglar och då speciellt under vår och höst. Tranor har ibland räknats in i hundratal för att inte tala om gäss, svanar, vadare med flera.

Norrbotniabanans korridor går också igenom området.

Piteå kommun skriver följande i FÖP för Öjebyn:

Traditionell bebyggelse med koppling till jordbruket bevaras och underhållas på ett sätt som förstärker dess kulturhistoriska och estetiska värden. Det gäller i synnerhet Norrbottensgårdar (med tillhörande ekonomibyggnader), men även egnahem och torp. 
Odlingslandskapen Öjebyslätten i norr samt de i väster vid Grans och Framnäs hålls öppet och hindras från igenväxning. De befintliga ortskanterna mot det öppna odlingslandskapet behålls i dagens utsträckning. Siktlinjer mot kyrkan bör hållas fria.

Ska Piteå kommun uppfylla sina intentioner har man en del att bevisa.