”Nu söker vi rättvisa hos förvaltningsrätten”

Frågan om fjärrvärmetaxan har engagerat många, och vi tänker inte slå oss till ro med beslutet i kommunfullmäktige, skriver Anders Nordin (Slp) i sin insändare.

Fjärrvärmeväreket i Norrfjärden levererar värme till en annan kostnad än vad PiteEnergis kunder i centrala stan betalar. Orättvist tycker vissa. Vad tycker du? (Arkivbild)

Fjärrvärmeväreket i Norrfjärden levererar värme till en annan kostnad än vad PiteEnergis kunder i centrala stan betalar. Orättvist tycker vissa. Vad tycker du? (Arkivbild)

Foto: Stig Söderberg

INSÄNDARE2017-09-21 16:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att kommunen tar lika betalt av sina innevånare kan kännas självklart. När det kommer till barnomsorg och sophämtning tar vi det för givet. Men när det är ett av kommunens företag som distribuerar fjärrvärme tycker de själva raka motsatsen.

Frågan om fjärrvärmetaxan har engagerat många, och vi tänker inte slå oss till ro med beslutet i kommunfullmäktige. Nu är frågan skickad i form av en överklagan till förvaltningsrätten.

Vi tror att kommunen inte får göra som den beslutat, vilket är viktigt för medborgarna på landsbygden, de som betalar mer för sin fjärrvärme, att veta.

.

PiteEnergi tillämpar en orättvis prissättning för fjärrvärme då boende på landsbygden får betala ett högre pris för än de som bor i de mer centrala delarna. Vår motion om samma pris oavsett var man bor i kommunen avslogs av majoritetspartierna. Skol och Landsbygdspartiet har överklagat detta beslut utifrån följande argumentation.

.

Kommuner och landsting ska behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat (Kommunallagens 2 kap: Likställighetsprincipen 3 §). De kommunala bolagen är generellt styrda av samma principer och skall hålla sig till samma lagstiftning som den kommunala verksamheten i övrigt. I grunden skall verksamheten gå jämt upp. När kommunala bolag bedriver fjärrvärmeverksamhet, ska verksamheten bedrivas på ”affärsmässig grund”. Lag (2014:577).

.

Denna lag är ursprungligen baserad på ett EU-direktiv. Syftet med bestämmelsen är att undvika risk för snedvridning av konkurrensen. Affärsmässiga principer och affärsmässig grund innebär vidare att bolagen av sina ägare inte ska ges några särskilda fördelar som gynnar dem ekonomiskt i förhållande till privata konkurrenter.

.

Kommunen får normalt inte skjuta till medel för att täcka underskott i verksamheten. Majoritetsstyret använder begreppet ”affärmässighet” till att missgynna delar av befolkningen och gynna andra delar av befolkningen. Vilket är olagligt enligt kommunallagen.

Det blir nu Förvaltningsrätten, i Mål nr 1617-17, som i en första vägledande dom får avgöra om Lag (2014:577) kan användas för att gynna delar av kommunens befolkning på bekostnad av andra.

Läs mer om