Nu måste arbetet i äldrevården bli bättre

Jag älskar mitt jobb men vill ha bättre förutsättningar att utföra det – mer pengar till vården. Utbilda mer personal, höj lönen, OB och förbättra arbetstiderna!

Det här är min vardag, mina arbetsvillkor, och ingen ersätts vid sjukdom eller annan frånvaro - då är det bara att springa fortare, påpekar skribenten, en undersköterska i äldrevården. (Arkivbild)

Det här är min vardag, mina arbetsvillkor, och ingen ersätts vid sjukdom eller annan frånvaro - då är det bara att springa fortare, påpekar skribenten, en undersköterska i äldrevården. (Arkivbild)

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Insändare2020-01-03 09:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag jobbar som undersköterska på ett av kommunens äldreboenden. Vi lägger ”tvättstugescheman” på 5 veckors periode där jag ska lägga ut 23 arbetsdagar, varav tio bör vara kvällar. Detta gäller alla som jobbar 75–100 procent. 

Dessutom lägger vi schemat 7–8 veckor innan det ska gälla. Inför sommaren ska schemat vara klart i slutet av april, då ska jag veta hur jag vill jobba ända fram till augusti–september. Jag måste också lägga 2 helger på 5 veckor. Var 7:e period måste vi på vår avdelning lägga 3 helger av 5. Då kan man om man har tur få ta en semesterhelg, på en vanlig period nekas vi planerad semester på en helg – för att vara säker på att få ledigt en helg bör vi ta 2 veckors semester! 

Hör ni hur det låter? Och byter vi mellan varandra leder det oftast till väldigt långa arbetspass och ett ännu tyngre schema. Sen är det tydligen olika regler på olika boenden, vi tillhör samma förvaltning – hur kan det få vara så?! Lika regler bör gälla för alla inom äldreomsorgen. Det är viktigt att få tala om detta för allmänheten och blivande undersköterskor. 

Sen har vi det här med lönen och OB. En vardagskväll får vi från 19.00 22 kronor och 40 öre i extra ersättning. En vanlig helg har vi 55 kronor och 30 öre i OB, på storhelg 108 kronor och 20 öre i extra ersättning. Men infaller storhelgen på en vanlig helg så får vi inte ut de 55 kronorna extra, utan bara storhelgsersättning. Hur mycket tjänar SCA- och Kappa-arbetarna inom industrin en storhelg? 200 procent?

Vi ersätts inte vid sjukdom, utbildning eller annan frånvaro. Istället blir det minibemanning och vi måste då själva välja bort vissa arbetsuppgifter – men vad ska man välja bort? Beställa mat, tvätt, dokumentera? Eller kanske välja bort omvårdnaden av de äldre?. Nä självklart springer vi fortare, jobbar hårdare och försöker hinna med allt på mindre personal och mindre tid! Det sliter oerhört på oss inom personalen. 

Jag går på jobbet varje dag och utför mitt arbete som jag älskar, men jag håller inte på att orka. Vi läggs på mer administrativa sysslor, städningen är nu bara var tredje vecka och kostnaden, ja den ökar för vi sjukskriver oss oftare för att orka. 

Det är bara att inse att äldrevården måste få kosta. Sen vill socialchefen att vi på våra arbetsplatsmöten i mars ska prata om framtiden på allvar. Det är egentligen enda gången hela arbetslaget kan träffas, men detta förhindras av våra schemaregler som säger att går vi  på ett 2 timmars möte på en ledig dag får vi inte räkna det som en arbetsdag och får ingen ersättning.

Mycket gnäll, men detta är verkligenheten för oss undersköterskor.