Förra veckan gick det ut ett pressmeddelande gällande sommarjoursverksamheten i förskolan och fritidshem. Där skriver förskolechefen Elisabeth Fjällström att de tagit hänsyn till det som framkommit i föräldraenkäten från ifjol.
Nu har Fjällström med flera bestämt att förskolans första planeringsdag för läsåret flyttas till fredagen vecka 32, alltså när de flesta har semester. Detta innebär för oss medarbetare att vi kommer att bli nekad ledighet sista dagen på vår semester. För mig som individ ”tappar” jag inte bara en semesterdag, jag förlorar tre fredag, lördag och söndag. Jag blir rent ut sagt förbannad att föräldrar och deras åsikter ska få påverka min semester och hur jag vill ta ut den. Dessutom är vi ålagda att jobba en vecka under sommarjouren var tredje år. Detta medför svårigheter att kunna tillgodose sin egen rättighet, att ha fyra veckor sammanhängande semester under månaderna juni, juli och augusti då barnantalet är högt både före och efter jouren.
En planeringsdag innebär att vi ska planera för kommande verksamhet, utvärdera och reflektera hur verksamheten har varit och utbilda oss. Jag tycker det är märkligt att vi ska ha planeringsdagen innan vi ens har träffat barngruppen. Min önskan skulle vara att första planeringsdagen infaller först efter tre-fyra veckor efter terminsstart. Då har vi rätt förutsättningar för att ha en bra och lyckad planeringsdag, där vi faktiskt hinner göra det vi ska, planera höstterminen.
Så vitt jag vet så är det inte föräldrarna som ska genomföra uppdraget som står skrivet i både skollagen och läroplanen. Hur tror ni att vi ska prata om vårt arbete, när vår arbetsgivare inte arbetar jämställt och bara skapar försämringar? Ni kallar oss illojala medarbetare om vi talar illa om vår arbetsgivare, men jag har yttrandefrihet, så jag måste få säga att jag tycker det är skrämmande att mitt arbete inte värderas högre och att alla ni som sitter där och tar beslut väljer att offra en hel yrkeskår. Vi är ingenting värda i era ögon, vi ska bara stå och säga ja tack. Det är märkligt att vi inte har samma förmåner allihop trots att vi alla är anställd av samma arbetsgivare.
Så om ni själva skulle jobba i förskolan, skulle ni rekommendera andra att jobba i yrket? Med en arbetsgivare som bara ser till sina kunder och inte till sina medarbetare. Ni har svårt att rekrytera ny personal, ja man kan ju undra varför? Nu sätter jag ner min fot. Nu får det räcka
Personal inom förskolan
SVAR DIREKT:
Dialogen med personalen är viktig och på samma sätt som föräldrarna fick utvärdera sommaren fick även personalen som arbetade på sommaröppen förskola komma in med synpunkter utifrån en utvärderingsenkät. Viktiga synpunkter som vi tagit till oss av och gjort förbättringar inför i år.
En stor del av personalen som svarade på enkäten önskade att förskola och fritidshem skulle anordnas samma veckor, det har vi kunnat tillgodose till sommarverksamheten 2022. Andra synpunkter handlade om allt ifrån tekniska bitar kring platsansökan och schemarapportering för barnen och mer praktiska verksamhetsnära delar som underlättar i sommarverksamheten. Även det har vi åtgärdat.
Självklart har personalen inom förskolan samma rättigheter som övriga anställda inom Piteå kommun och har rätt till fyra veckors sammanhängande semester. Utifrån barnantalet planerar och beslutar rektorerna om semesterledigheter.
Personalen inom förskolan har under lång tid önskat mer tid för planering, utvärdering och kompetensutveckling. Barn- och utbildningsnämnden har hörsammat önskemålen och har beslutat att från och med den 1 juli 2020 har förskolan och fritidshemmen stängt tre hela dagar och två halva dagar för planering, utvärdering och kompetensutveckling. Jag är väldigt tacksam för det beslutet som gynnar förskolans verksamhet.
Vi tar hänsyn till många perspektiv i våra beslut och välkomnar synpunkter och förbättringsförslag för att utveckla våra verksamheter.
Elisabeth Fjällström, avdelningschef förskolan