Trafikverkets järnvägsutredning blev klar redan 2010, vilket resulterade i den nu gällande järnvägskorridoren och innebär att planeringen ligger långt framme. Vi välkomnar engagemanget för planeringen genom Piteå och ser ett centralt beläget resecentrum, på samma sätt som i Umeå, Skellefteå och Luleå som viktigt.
Det ger resenärerna snabb tillgång till stadens alla centrala delar och underlättar åtkomsten till andra transportmedel. I Örnsköldsvik gavs järnvägen en helt ny och central dragning genom staden då Botniabanan byggdes. Det gav resultat och i dag fyller resecentrumen i Örnsköldsvik och Umeå sin funktion då persontrafiken har blivit en fullkomlig succé för arbetspendling, studier och turism.
Vi ser de enorma mervärden som både Umeå och Örnsköldsvik tillförts av Botniabanan – där centralt lokaliserade resecentrum är viktiga delar. Detta är viktigt att beakta i den fortsatta planeringen av Norrbotniabanan.
I Trafikverkets arbete med järnvägsutredningen genom Piteå, under åren 2006 till 2009, lade de mycket resurser på att i samråd med länsstyrelser, kommuner, sakägare, näringsliv, rennäring, allmänhet och myndigheter komma fram till den bästa korridoren. Det var en grundlig planering just för att järnvägens funktion ska hålla i årtionden framåt. En ny järnväg genom centrala Piteå, i ungefär samma läge som nuvarande järnväg, innebär en helt ny underbyggnad med högre ställda krav på både buller och vibrationer. Samtliga platser där väg och järnväg korsar varandra byggs i skilda plan.
Norrbotniabanan är något som både näringslivet och allmänheten längtar efter. Inte minst för att säkra sin kompetensförsörjning. Just nu är arbetsmarknadsregionerna längs kusten åtskilda och koncentrerade till varje stad med omnejd. Vi är en expansiv region som vinner mark mycket tack vare hållbara erbjudanden som lockar företag och investeringar från hela världen. Dessutom har samtliga kommuner längs kusten stora tillväxtambitioner med omfattande offentliga investeringar på gång.
Banan behöver färdigställas så fort som möjligt. För att det ska kunna hända måste vi alla engagera oss när Trafikverket drar igång planeringsarbetet, inte minst för att det är Trafikverket som ansvarar för banans funktion, planering och byggande. Ett snabbt färdigställande är en viktig signal till alla människor som längtar efter banan och till näringslivet som i dagsläget investerar över 700 miljarder bara i Norrbotten.
Lorents Burman, ordförande
Elisabeth Sinclair, projektledare
Norrbotniabanegruppen