Norrlandsröster om energin saknas

Landsbygdsfrågor och regional politik är tyvärr inte ett prioriterat område för den nya regeringen där vi saknar representanter från norra Sverige. Därför måste alla våra norrländska representanter göra sina röster hörda, skriver Roger Lundmark.

Vi måste säkerställa att nuvarande och kommande industriella satsningar och även satsningen på Norrbotniabanan inte äventyras, skriver Roger Lundmark som efterlyser fler Norrlandsröster i energidebatten.

Vi måste säkerställa att nuvarande och kommande industriella satsningar och även satsningen på Norrbotniabanan inte äventyras, skriver Roger Lundmark som efterlyser fler Norrlandsröster i energidebatten.

Foto: PŠr Domeij / Synk

Insändare2022-11-09 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Senaste tidens debatt handlar mycket om höga bränslekostnader och framför allt om höga elkostnader. Förslaget om elpriskompensation i södra Sverige för område 3 och 4 borde i rättvisans namn också innebära att vi i norra Sverige skulle få en bränslekompensation för höga bränslepriser. Vi har långa avstånd och kollektivtrafiken är tyvärr inte utbyggd lika mycket som i södra Sverige.

Norra Sverige har idag något lägre elpriser jämfört med södra Sverige. Några orsaker till det är vattenkraft med utbyggda älvar och vindkraft. Dessutom är elledningarna mellan norra och södra Sverige klent utbyggda. Södra Sverige är närmare Europas marknader och idag är priset på el högt ute i Europa och dessutom är efterfrågan på elenergi väldigt stor.

Dessa yttre förutsättningar gör att Sverige periodvis är Europas största exportör av elenergi med höga priser som tyvärr också drabbar svenska elkonsumenter.

I norr har vi varit förutseende och satsat mycket på bland annat vindkraft som idag är bland den billigaste elenergikällan och som dessutom har kort tidsram mellan beslut fram till dess att elproduktionen är i drift.

Passar mycket bra ihop med vattenkraft som då kan öka produktionen när det inte blåser. Detta har också resulterat i många stora industriella satsningar i norr med framtidsprodukter. 

Elproduktionen 2021: Total produktion 166 Twh, användning 140, export 26.

Största el-producenterna i Twh är:

Vattenkraft 71 (43 %)

Kärnkraft 51 (31 %)

Vindkraft 27 (16 %)

Övriga 16 (10 %)

Vi har idag ett nettoöverskott och importerar elenergi endast ett fåtal timmar och det är främst när det är vindstilla och inte blåser men det kan även bero på elpriset ute i Europa.

Nu vill många och främst sörlänningar utjämna elpriset i hela Sverige. Tyvärr har de flesta utjämningar resulterat i att alla får högre priser än tidigare. I norra Sverige med kallare klimat jämfört med södra Sverige förbrukar vi säkert mer elenergi för uppvärmning av en normal bostad och speciellt då tempen är kallare än minus 15–20 grader.

Ökade elpriser har även gynnat statskassan ty för varje prisökning på 5 kronor går 1 krona tillbaka till staten som moms.

Om elproduktionen i södra Sverige ökas kommer elbolagen med största sannolikhet att både vilja men även måsta sälja till marknader som är villiga att betala mest. Det måste kunna styras så att svenska konsumenter och köpare får ett annat pris, annars är det ingen stor fördel med ökad elproduktion i södra Sverige. 

Kommande satsningar i södra Sverige inom energiutbyggnad pratas i belopp på 400–500 miljarder kronor.

Vi har ju inte obegränsat med pengar i Sverige och om prioriteringar måste göras får inte nuvarande och kommande satsningar på projekt i norra Sverige senareläggas eller i värsta fall uteslutas för satsningar i andra delar av Sverige. Vi måste säkerställa att nuvarande och kommande industriella satsningar och även att satsningen på Norrbotniabanan inte äventyras.

Landsbygdsfrågor och regional politik är tyvärr inte ett prioriterat område för den nya regeringen där vi saknar representanter från norra Sverige. Därför måste alla våra norrländska representanter engagera sig och göra sin röst hörd. Hörs vi inte eller syns vi inte så finns vi inte.

Vi måste alla gemensamt verka för Norrland och norra Sverige.

Roger Lundmark