Norrbotten behöver forskning och tillväxt

Norrbottens län är ett undantag i Sverige med en dubbelt så hög tillväxtnivå som resten av landet. För att bibehålla och stärka tillväxten gäller det att öka investeringar i forskning och utveckling, skriver investmentbolaget EHAB.

För att bibehålla och stärka tillväxten i Norrbotten gäller det att öka investeringar i forskning och utveckling, främja tillväxtfinansiering i allmänhet, och stimulera affärsutveckling i små och medelstora företag, skriver företrädare för  investmentbolaget EHAB.

För att bibehålla och stärka tillväxten i Norrbotten gäller det att öka investeringar i forskning och utveckling, främja tillväxtfinansiering i allmänhet, och stimulera affärsutveckling i små och medelstora företag, skriver företrädare för investmentbolaget EHAB.

Foto: Robert Lundberg

Insändare2023-06-22 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under senare tid har ekonomisk stagnation präglat utvecklingen i Sverige, då de reala inkomsterna per invånare bara har vuxit med 0,9 procent årligen. Norrbottens län är det enda riktiga undantaget i Sverige, då nivån av tillväxt har varit 1,8 procent årligen – dubbelt så högt som i resten av landet. För att bibehålla och stärka tillväxten gäller det att öka investeringar i forskning och utveckling, främja tillväxtfinansiering i allmänhet, och stimulera affärsutveckling i små och medelstora företag. I en tid präglat av omfattande teknologiska skiften behöver varje region ha ett näringsliv som ligger i framkant.

I studien Nordic Innovation Triangle finner vi att nivån av samlade privata och offentliga investeringar per invånare är 20 procent högre i Övre Norrland än i den genomsnittliga nordiska regionen. Det finns en klar uppsida med ytterligare ökade investeringar. Om nivån av investeringar i regionen kan höjas med en femtedel, förväntas arbetslösheten minska från 6,1 till 5,6 procent.

I Övre Norrland är 40 procent av de små och medelstora företagen inriktade på produktinnovationer, strax högre än i övriga Norden. Samtidigt verkar 39 procent av regionens företag med affärsprocess innovationer, i detta fall klart lägre än den typiska regionen i Norden. Enbart 15 procent av de innovativa små och medelstora företagen är inriktade på samverkan med andra, lägre än genomsnittet för Norden. Ökade investeringar och mera fokus på innovationer framträder som receptet för stärkt ekonomisk utveckling.

I Norrbottens län uppgår satsningarna på forskning och utveckling till 3,2 miljarder kronor årligen, varav 1,9 från näringslivet och resten via högskolor och offentlig sektor. En rimlig ambition är att öka satsningarna med en femtedel jämfört med tidigare. Det skulle innebära 390 miljoner kronor via ökade satsningar från näringslivet, 230 miljoner från högskolor och 30 miljoner från den offentliga sektorn.

Utmaningen att klara jobben och välståndet är inte enkel, för vi lever i en tid med omfattande disruptiva teknologiska förändringar. Något förenklat kan regioner i denna föränderliga tid antingen ligga i framkant av utvecklingen eller falla efter. Vår förhoppning är att det är möjligt att få till en debatt om behovet av stärkta förutsättningar för investeringar, teknologiska framsteg och innovationer i de små och medelstora företagen.

Många av besluten som påverkar hur mycket företagen belastas av regelkrångel och tillsynskostnader sker i kommuner och regioner. Fokus behöver ligga på att minska företagens kostnader för skatter och regelverk, så att resurserna i ökad utsträckning kan läggas på framtidens tillväxt. En regional tillväxtstrategi är nyckeln till långsiktig välståndsutveckling, och särskilt viktigt i en tid präglat av snabbare teknologiska förändringar än vad vi tidigare har upplevt.

Esmaeilzadeh Holding (EHAB) är ett entreprenörsdrivet investeringsbolag som investerar i och utvecklar långsiktigt hållbara företag inom utvalda branscher.