Norrbotten behöver 91 fler allmänläkare

Under många decennier har skattesänkningar och marknadsexperiment urholkat Sveriges gemensamma välfärd.

"Våra beräkningar visar att det i Norrbottens län skulle behövas 91 fler allmänläkare för att nå upp till riktvärde", skriver insändarskribenterna. (Arkivbild)

"Våra beräkningar visar att det i Norrbottens län skulle behövas 91 fler allmänläkare för att nå upp till riktvärde", skriver insändarskribenterna. (Arkivbild)

Foto: Mostphotos

Insändare2022-08-11 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

LO anser att alla medborgare i hela Sverige tjänar på en välfärd av hög kvalitet. Ska samhället hålla ihop måste alla medborgare känna förtroende för den gemensamma vården, skolan och omsorgen. Annars väljer de som har mer resurser andra, privatfinansierade lösningar.

Vi vill inte bara bibehålla dagens nivåer på välfärd, utan stärka den. I vår nyligen utkomna rapport ”Välfärdsgapet” beräknar vi att 201 miljarder kronor måste tillföras den gemensamma välfärden under de närmaste fyra åren. 

Även om välfärden är viktig för alla vet vi att det är LO-förbundens medlemmar som drabbas först när det gemensamma sviktar. Det gäller alla delar av välfärden. Men låt oss ta vården som exempel. Två centrala frågor för att skapa en god och jämlik vård är en fast namngiven läkare i primärvården och en formalisering av undersköterskors roll för att underlätta arbetet i vårdteamet.

Socialstyrelsen har satt upp ett riktvärde för vad som krävs för att alla ska kunna ha en fast läkarkontakt. Riktvärdet är en läkare på en vårdcentral har ansvar för max 1 100 personer. Men som vi konstaterar i vår rapport lever ingen del av Sverige upp till det. Våra beräkningar visar att det i Norrbottens län skulle behövas 91 fler allmänläkare för att nå upp till riktvärde.

För att komma till rätta med det här behövs politiker som står upp för sjukvården i regionerna. Därför oroas vi starkt av den enkät bland toppkandidaterna till regionerna som SR Ekot nyligen gjort. Den visade att 26 av partiernas 176 toppkandidater vill ha mer privata sjukvårdsförsäkringar eller begränsningar av den gemensamt finansierade sjukvården. Den flesta av de som vill urholka den gemensamma välfärden är moderater, enligt enkäten.

LO vill tvärtom se större satsningar på välfärden. Det gäller i såväl kommuner som regioner och i valet till riksdagen där det behövs partier som ökar statsbidragen ordentligt till välfärdens verksamheter.

Susanna Gideonsson, ordförande LO
Carola Andersson, tf ordförande LO-distriktet i Norra Sverige