Nödvändiga åtgärder i älven

Samhällsbyggnadschefen Roger Tuomas på Älvsbyns kommun bemöter signaturen ”Oorganiserad älvräddare” angående kommunens åtgärder mot nya översvämningar vid Storforsen.

Angående akutåtgärderna vid Storforsen skriver Roger Tuomas, samhällsbyggnadschef i Älvsbyns kommun, att det är upp till mark- och miljödomstolen att avgöra om lagutrymmet är avsett att nyttjas på detta sätt.

Angående akutåtgärderna vid Storforsen skriver Roger Tuomas, samhällsbyggnadschef i Älvsbyns kommun, att det är upp till mark- och miljödomstolen att avgöra om lagutrymmet är avsett att nyttjas på detta sätt.

Foto: Håkan Öberg

Insändare2022-10-10 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Den aktuella insändaren med rubriken "Har Älvsbyns kommun koll på miljöbalken" publicerades i PT den 3 oktober.

Ett enigt kommunfullmäktige beslutade 2 maj 2022 om ett tilläggsäskande för renovering av bron i Storforsen. Beslutet föregicks av en utredning som redogjorde för de alternativ som fanns. Under de senaste vintrarna har bron påverkats av de översvämningar som inträffat då vattnet hittat nya vägar över den stenarm som har till uppgift att styra strömfåran av vattnet ut i Bredselet. En enig kommunstyrelsen beslutade 11 april att restaurera stenarmen för att säkra anläggningarna i området från framtida översvämningar.

De problem som de senaste åren uppstått på egendom beror på att under vinterns kallaste månader producerar forsen genom underkylning av vattnet issörja. Issörjan medför att älvfåran bottenfryser nedströms forsen i ett grunt område innan forsen möter Bredselet. Då stenarmen eroderat sköljer vatten och issörjan över stenarmen och hamnar i det stilla området där Varjisån möter Piteälven där det fryser till. Detta medför att isformationer 3–4 meter tjocka bildas och trycker mot Piteälvens norra strand och de byggnader och anläggningar som finns där. 

Om problemet beror på att anläggningarna byggts där de har byggts eller om problemet är den eroderade stenarmen går att diskutera men det är svårt att begära att någon vid uppförandet av hotellet, pumpstation, armaturer och bro skulle ha kännedom om hur isen betedde sig innan stenarmens uppkomst, troligen omkring 1880. Då var syftet att styra timret vid flottningen men idag är den en förutsättning för att lagligt uppförda byggnaders och anläggningars varande nedanför forsen.

Älvsbyns kommun har ansökt om tillstånd enligt 11 kap. 3§ 1p. miljöbalken för att åtgärda stenarmen i juni 2021. Ansökan kungjordes 22-08-18 och fördes in i Piteå-Tidningen 22-08-20. Vattenståndet i älven varierar under året och det finns två tider på året som möjliggör för en grävmaskin på säkert sätt att ta sig ut till stenarmen och göra åtgärden. I slutet av april är vattenståndet absolut lägst men då är det metervis med is i älven och den andra perioden med lågvatten är nu under hösten. Då vattnet under vecka 38 var tillräckligt lågt, samtidigt som prognosen visade regn, ansåg Älvsbyns kommun det nödvändigt att utföra åtgärden under det korta spann som det med säkerhet var möjligt att utföra åtgärden. 

Tillstånd hade vid tiden för åtgärden inte beviljats av mark- och miljödomstolen men Älvsbyns kommun anser sig varit nödgad att utföra åtgärden för att förebygga skada kommande vinter med stöd av kap. 11 §16 miljöbalken och ansökte 22-09-28 om godkännande hos mark- och miljödomstolen för detta. Det är upp till mark- och miljödomstolen att avgöra om lagutrymmet är avsett att nyttjas på detta sätt.

Roger Tuomas Samhällsbyggnadschef Älvsbyns kommun