Negativa konsekvenser av ny metod för slamtömning

Som invånare i Älvsby kommun är jag djupt bekymrad över den senaste förändringen i slamtömningen, skriver signaturen "Julkis". Mattias Broström, vd på Älvsbyns energi AB, bemöter kritiken.

"Tidigare var det lokala bönder som ansvarade för att tömma brunnar och använde slammet som gödsel på sina åkrar. Detta var en kostnadseffektiv och miljövänlig metod", skriver signaturen Julkis. Men att sprida slam från avloppsbrunnar på åkermark är inte längre tillåtet, skriver Älvsbyns energi i sitt svar på insändaren.

"Tidigare var det lokala bönder som ansvarade för att tömma brunnar och använde slammet som gödsel på sina åkrar. Detta var en kostnadseffektiv och miljövänlig metod", skriver signaturen Julkis. Men att sprida slam från avloppsbrunnar på åkermark är inte längre tillåtet, skriver Älvsbyns energi i sitt svar på insändaren.

Foto: Lena Dahlberg

Insändare2023-05-27 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tidigare var det lokala bönder som ansvarade för att tömma brunnar med sina traktorer och använde slammet som gödsel på sina åkrar. Detta var en kostnadseffektiv och miljövänlig metod. Tyvärr har en ny entreprenör från Piteå fått upphandlingen, och konsekvenserna har varit långt ifrån positiva.

Den nya entreprenören har anlitat en underentreprenör som inte har en slambil som kan ta sig fram till brunnarna utanför husen i glesbygden. Nu står vi inför två alternativ, båda med negativa konsekvenser för oss konsumenter. Antingen måste vi betala för att anlägga en grusväg till brunnen för att kunna tömma den, eller så får vi betala extra för varje 10 meters slang som behövs för att nå brunnen. Båda alternativen innebär ökade kostnader för oss, som redan har att hantera andra ekonomiska utmaningar i våra vardagsliv.

Dessutom är den nya metoden mindre miljövänlig. Den tidigare lösningen med återanvändning av slammet som gödsel var ett utmärkt exempel på hållbarhet och resursoptimering. Nu ser vi istället fram emot ökade kostnader och potentiell miljöpåverkan genom längre slangar och mer resursförbrukning.

Det är tydligt att felaktig upphandling har lett till dessa problem. Vi konsumenter har blivit lidande av en process som inte tar hänsyn till våra behov och som inte utvärderar konsekvenserna för miljön. Det är av yttersta vikt att vi som medborgare agerar och gör våra röster hörda.

Jag uppmanar kommunen och de ansvariga myndigheterna att ompröva upphandlingsbeslutet och ta hänsyn till de negativa konsekvenser som den nuvarande lösningen medför. Vi behöver en metod som är kostnadseffektiv, miljövänlig och som tar hänsyn till våra specifika behov här i glesbygden. Det är dags att prioritera konsumenternas intressen och vår miljö framför andra överväganden.

Låt oss gemensamt arbeta för en bättre lösning som gynnar oss alla och säkerställer en hållbar framtid för Älvsby kommun.

Dramatisk kostnadsökning dessutom. En prisökning på 90 procent har skett från 2022 till 2023 på en vanlig 2,0 m3 brunns tömning. Vems intressen företräder Älvsby energi? Kompisar eller kommuninnevånarna?

Julkis

SVAR DIREKT

Älvsbyns energis kontrakt med de lantbrukare som skött slamtömningen gällde till år 2022. Vi har med anledning av det gjort en ny upphandling där vi kontrakterat den entreprenör som uppfyllde ställda krav och hade lägst pris på uppdraget.

Alla aktörer som uppfyllde ställda krav har haft möjlighet att lämna anbud.

En förändring i uppdraget mot tidigare år är att vi inte längre får sprida slam från avloppsbrunnar på åkermark utan allt slam ska köras till vår anläggning för omhändertagande, detta medför längre transporter och ökade kostnader för bearbetning och hantering. Att vägen ska vara körbar fram till brunn med bärighet för tung trafik och att det tillkommer en extra kostnad för slang om avståndet mellan uppställningsplats för slambil och avloppsanordning överstiger 15 meter är inte ett krav som tillkommit i och med denna upphandling. Detta krav har även ställts på kunden tidigare år och finns fastställt i Älvsbyns kommuns renhållningsföreskrifter som beslutats av kommunfullmäktige 2017.

Älvsbyns energi företräder alltid kommuninnevånarna och vi arbetar för kostnadseffektiva och miljövänliga lösningar men vi måste också följa LOU (lagen om offentlig upphandling) och gällande miljökrav. Vad gäller prishöjningen så kostar det i år 1 765 kronor att tömma en brunn på 2,0 m3 mot 1 158 kronor föregående år, vilket motsvarar en prishöjning på 52 procent.