Närproducerat och hemlagat i min skola

Palt är kanske en av få skolmaträtter som kan benämnas husmanskost, varför så mycket halvfabrikat och friterat både i skolan och hemma? Det tål att diskuteras, menar skribenten. (Arkivbild)

Palt är kanske en av få skolmaträtter som kan benämnas husmanskost, varför så mycket halvfabrikat och friterat både i skolan och hemma? Det tål att diskuteras, menar skribenten. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

Insändare2019-06-15 11:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sommarlovet må stå för dörren, men jag tycker det tål att fundera över – och diskutera – skolmaten och kanske den mat barnen serveras hemma också.

Jag tänker att dagens matvanor med halvfabrikat och friterat måste vara betydligt sämre än den mat vi fick när jag gick i skolan (1951–1966), då vi barn och även föräldrarna även plockade lingon till bespisningen som skulle räcka hela året.

Så här minns jag matsedeln på ”Tolvmansskolan” i Bergsviken, när jag gick där på 1950-talet. Allt ”hemlagat” och serverat av tanterna i bespisningen. De diskade och höll ordning på både barnen och karotterna.Lärarna åt med oss och vaktade så att vi höll tyst och uppförde oss väl. Prata och leka fick man göra ute på rasterna!

Vi gick i skolan sex dagar i veckan och på lördagarna serverades lättare rätter, om jag minns rätt. Nyponsoppa, mannagrynspudding med saftsås, klappgröt = mannagrynsgröt med invispad lingonsylt,

Gröt: Havregryns- med äppelmos, rågmjöls- med lingonsylt, mannagryns- med kanel och socker. Risgrynsgröt till jul.

Mjölmat; Ugnspannkaka (aldrig plättar?) med lingonsylt. Palt (fläsk?) med smör och lingonsylt en gång per termin. Klimpvälling med kardemumma, klimp i köttsoppan. Blodpudding.

Bröd; hårt bröd, ibland limpsmörgås, med kaviar eller senap eller ost eller kall, skivad potatis och kaviar. Till julgröten en skinksmörgås.

Soppa; Grönsakssoppa på mjölk, köttsoppa, ärtsoppa.

Bruna bönor med fläsk på fettisdag, om vi inte hade utflykt och fick mjölkchoklad och smörgås med oss ut i backen.

Fisk; Strömmingsflundra? Fiskbullar? Torsk med äggsås. (Minns inte att fisk serverades speciellt ofta. För många ben för barn, kanske?)

Kött; lapskojs, köttfärslimpa, kålpudding, fläskkorv, stekt korv, pölsa.

Kokt potatis serverades till alla rätter. Vi lärde oss att skala! Ofta lingonsylt eller vitkålssallad med lingonsylt. Morötter, kanske någon gång? Inlagda rödbetor. Aldrig sallad eller tomater.

Stuvade makaroner till köttbullar eller stekt fläsk.

Man serverades eller fick ta sig en liten portion, som måste ätas upp! Man kunde be om mera mat, men allt måste ätas upp. Ingen mat fick slängas. Någon alternativ rätt fanns inte heller.

Mjölk att dricka varje dag ur en plåtmugg med handtag. Maten serverades på vita porslinstallrikar med riktiga bestick.

Ingen klagade på maten. Man åt det som serverades, även om man inte tyckte om allt. Själv hatade jag grönsakssoppan och fickbullarna! Med mat i magen orkade vi med skoldagen och lekte dessutom ute varje rast (åk 1 – 7). Tack för maten!

Läs mer om