Under föregående mandatperiod har ett oerhört jobb lagts på decentralisering och arbete för att förflytta vård ut till invånarna. Nära vård innebär att se till Norrbottens invånare i stället för organisationen, det handlar om att erbjuda en personcentrerad vård med insatser och samverkan över traditionella gränser.
Rent praktiskt kan det innebära att ett akut psykiatriskt team möter en patient i hemmet för en första bedömning, det är också att öppna allmänmedicinska vårdplatser i anslutning till hälsocentralen i Haparanda, öppnandet av filialer och servicepunkter runt om länet både fasta men även en som är mobil. En stor del av arbete med nära vård har varit medborgardialogerna, det har varit viktigt för oss moderater att ta reda på vad Norrbottens invånare ser för brister och hur deras tankar kring vad god och nära vård är.
Så när vi moderater läser kommande majoritets politiska organisation och förstår att man tänker slopa en beredning som arbetar med medborgardialog, ta bort utskottet för nära vård och i stället placera nära vård i en hälso- och sjukvårdsnämnd som också ska arbeta med stora frågor som primärvård och folktandvård, så menar vi att det är ofrånkomligt att det fokus som nära vård bör ha riskerar försvinna.
För att en så viktig reform som nära vård ska kunna behålla både hastighet och kvalité krävs ett koncentrerat arbete. Med den föreslagna politiska organisationen riskerar nära vård att tappa fart och omställningen av vård närmre invånarna bli haltande. Vi moderater anser också att det är viktigt att alla partier samlas på lika villkor runt nära vård för att det ska finnas en samsyn över partigränserna, därför har nära vård legat i utskott där samtliga gruppledare från vardera parti funnits representerade.
När nu nära vård förflyttas till en nämnd så kommer heller inte representationen vara likvärdig utan majoriteten av ledamöterna kommer vara socialdemokrater. Denna reform är så pass viktig att moderaterna anser att det ska finnas en politisk bredd och enighet i beslut rörande nära vård, detta för att arbetet ska hålla och kunna fortsätta över mandatperioderna oavsett vilket parti som tillhör majoriteten.
Så ja, nära vård är en reform värdig att värna och med vår ”bråkiga” återremiss så hoppas vi att majoriteten tar tillfället i akt och tänker ett varv till. Vårt förslag är plocka bort nära vård ur hälso- och sjukvårdsnämnden och behåll den som ett utskott under regionstyrelsen.
Linda Frohm
Regionråd (M)
Veronica Wahlström
Moderata regionfullmäktigegruppen