När fick ”Någon-annan-ismen” fäste?

Har ni också märkt att det i sociala medier ofta förekommer inlägg med klagande karaktär?

"I en liten kommun som Arjeplog där det bor relativt lite människor, förlitar man sig på ideellt engagerade krafter. Det innebär att du som kränks av att man inte anordnar en Silveryra eller annan fest för allmänheten troligtvis aldrig engagerat dig ideellt", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

"I en liten kommun som Arjeplog där det bor relativt lite människor, förlitar man sig på ideellt engagerade krafter. Det innebär att du som kränks av att man inte anordnar en Silveryra eller annan fest för allmänheten troligtvis aldrig engagerat dig ideellt", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

Foto: Foto: BERTIL SUNDKVIST

Insändare2023-06-01 13:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En är kränkt för att saker i samhället inte utförs på korrekt sätt, det har plogats snö in på en utfart, parkbänken har inte kommit ut efter vintervilan, bussen går inte, bussen går, det arrangeras inte tillräckligt med evenemang, det arrangeras evenemang men på fel tider, det arrangeras för många evenemang så att en är kränkt för att en inte hinner gå på alla evenemang. Den här listan kan bli en hel bok, den skulle nog kunna slå Svea rikes lagbok.

Men för att du som läsare inte ska bli kränkt av att jag slösar bort din tid på att läsa en text som talar om hur fel du har så ska jag försöka fatta mig kort.

När du känner dig kränkt och finner dig nödgad att klaga i sociala medier så ska du tänka dig noga för. Det står nämligen en människa bakom det som gjort dig kränkt och döm av din förvåning, den här människan har inte med vett och vilja önskat att kränka någon. Att en inte hinner ställa ut parkbänken precis innan du ska sitta på den har inget med dig som person att göra. Det kan bero på personalbrist, sjukdom eller en olycka. Men det handlar faktiskt inte om dig! 

I en liten kommun som Arjeplog där det bor relativt lite människor, förlitar man sig på ideellt engagerade krafter. Det innebär att du som kränks av att man inte anordnar en Silveryra eller annan fest för allmänheten troligtvis aldrig engagerat dig ideellt eller lyft ett eget finger för att bidra till att det skulle kunna arrangeras något trevligt för allmänheten. 

Men kanske är det inte helt och hållet ditt eget fel, insup paradoxen, du har helt enkelt drabbats av en ideologi som kallas ”Någon-annan-ismen”. Låt mig förklara. ”Någon-annan-ismens” grundideologi handlar om att alla andra utom du själv ska engagera sig i föreningar, vara drivande, lösa problemen åt dig, betala dina räkningar, sopa upp framför din dörr, ja allt som du blir kränkt av att behöva göra själv, visst vore det bra om någon annan kunde posta ditt klagande inlägg i sociala medier också? 

Det enda sättet att stävja ”Någon-annan-ismen” är att blicka inåt och ställa sig frågan, vad kan jag göra för att bidra till samhällsgemenskapen? Kanske är det du själv som ska arrangera en Silveryra? Om du ser en överfull soptunna där skadedjuren byggt bo, är det kanske du som tar en sopsäck och tömmer den, trots att det är någon annan som ska göra det? Är du kanske någon annan? Kanske du ska engagera dig i en förening och försöka att hjälpa till istället? 

Fråga inte vad någon annan kan göra för dig! Fråga vad du kan göra för någon annan! 

Till er som engagerar er ideellt och gör så mycket för någon annan, helt utan uppskattning. Ni är fantastiska, men låt inte ”Någon-annan-ismen” ta det bästa av er. Någon annan kan faktiskt också hjälpa till!