Munskydd – inte en klassfråga

Insändarskribenten menar att munskydd är en klassfråga, och hävdar dessutom att en engångsmask kostar mellan 50–150 kronor, jag vet inte var personen har hittat engångsmasker för denna summa

Försäljning av munskydd på Södermalm i Stockholm. Insändarskribenten anser inte att dessa är en "klassfråga" utan går att köpa billigt, eller tillverka själv. (Arkivbild)

Försäljning av munskydd på Södermalm i Stockholm. Insändarskribenten anser inte att dessa är en "klassfråga" utan går att köpa billigt, eller tillverka själv. (Arkivbild)

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Insändare2020-08-18 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

Replik på insändaren Munskydd – eventuellt en klassfråga i Piteå-Tidningen den 18 augusti.

Men efter att ha googlat en gång hittar jag godkända, fullt fungerande masker från prisspannet 2–10 kronor per mask. Om man ej har råd att betala, låt säga 20 kronor om dagen de dagar man är på affären eller åker lokaltrafik så bör man kunna ansöka om att få en summa, ungefär som riskgruppstillägg, som i sin tur ska gå till skyddsmask, eller ännu enklare och billigare, skapa sin egen skyddsmask.

Detta är taget från senaste studien från Karolinska institutet;

"Enligt flera forskningsstudier kan man göra sina egna masker av bomull eller linne – eller tyg från t-shirts eller scarfs. Tjock, tät bomull eller linne är bäst, från till exempel kökshanddukar eller bomullslakan. Två lager kökshanddukstyg ger 97 procents skydd mot små partiklar, enligt KI-studien. Ett material med 90 procent polyester och 10 procent spandex skulle i två lager kunna uppnå ett 90-procentigt skydd. Med silkestyg krävs fyra lager för att filtrera bort över 80 procent av de dåliga partiklarna. Man kan göra en ficka och stoppa in kaffefilter som förstärker filtreringen.

Du kan alltså enkelt och billigt skapa din egen skyddsmask med gamla bomullskläder och tvätta dom. Majoriteten av de största forskningsinstituten i världen menar att skyddsmask är A och O för att minska smittspridningen, tillsammans med god handhygien och sunt förnuft att stanna hemma vid symptom. Munskydd är alltså inte en klassfråga, utan en enkel lösning som effektivt verkar kunna hämma smittspridningen i samhället utan att påverka den privata ekonomin nämnvärt.