Först tänkte jag att det var något fel på mitt barn. Sen tänkte jag att det var något fel på mig. Men ju mer jag tänkte på det, och ju mer jag hörde liknande berättelser från föräldrar i samma situation, desto mer insåg jag att det är något fel på skolan.
Enligt skollagen ska skolan vara en skola för alla, det vill säga att alla barn ska inkluderas.
Varför är det då inte så? Jag fick höra att skolan ska anpassas även om det inte finns en diagnos, men skolan gjorde inte ens tillräckliga anpassningar när det fanns en diagnos. Det pratas mycket om skolplikten och jag som förälder skuldbeläggs när barnet inte orkar vara kvar hela dagen i skolan, men när jag frågar efter anpassningar då blir det tyst. Det föreligger inte bara en skolplikt utan även en rätt till utbildning. Mitt barn har också rätt till en utbildning, men klarar inte av att vara i skolmiljön och har blivit så kallad hemmasittare. Begreppet "skolskadad" ligger närmare till hands. Den psykiska ohälsan växer hos barn med npf-diagnos och många riskerar ett livslångt utanförskap.
Att elever med npf systematiskt diskrimineras i skolan framgår tydligt av den statistik kring hur det ser ut för skolelever med npf i Sverige, som föräldranätverket Rätten till utbildning nyligen presenterat.
Av elever i Piteå kommun med npf i nionde klass läsåret 21/22 är det 6 procent som har försökt ta sitt liv. Motsvarande siffra bland elever utan npf är 0,4 procent. Det är också för många. Men det går inte att blunda för den skillnaden.
Lärarna står inför en omöjlig uppgift – att räcka till för alla elever, med eller utan funktionsnedsättning, stora klasser och ökad administration. Både elever och lärare drabbas ofta av stress, vantrivsel och bristande arbetsro. Skolan behöver mer resurser helt enkelt! Alla barn har rätt att få tillräckligt stöd för att klara godkänt i alla ämnen och ha en dräglig arbetsmiljö. Men vi blir skelett i väntan på att stat och kommun tar sitt ansvar och börjar följa lagen! Nu är det för sent för mitt barn då skolplikten snart är över, men jag önskar att inga fler barn och familjer ska behöva gå igenom det vi har gjort.