Höj våra löner, som det är nu går vi på knäna, utan oss stannar Sverige. Vi orkar inte mer efter två år med covid, folk går in i väggen, säger upp sig.
Höj lönerna för oss som jobbat länge för att få folk att stanna. Känns som att vi inte är värda något, det kommer till viss del ny personal och yngre med betydligt mindre erfarenhet, men som har samma lön som vi som arbetat inom vården i 20–30 år. Känns inte motiverande att vara kvar då, men vem vill anställda en utsliten före detta "vårdarbetande kvinna"?
Mer personal inom vården behövs! Hur ska vi annars få folk att fortsätta arbeta.
Höj lönerna, ge oss inom vården en högre status, det är vi så mycket värda.
Ungdomarna i dag vill inte jobba inom vårdyrket, för dåligt betalt och så tror de att de ska få "torka skit" hela dagarna. Men vården är så mycket mer än så. Glädjen hos vårdtagarna/brukarna/klienterna ger oss så mycket mer, när man har tid att sitta ner och prata med dom eller bara få komma ut i solen en stund.
Dessa två åren med covid-pandemin har tagit musten ur oss alla, främst inom vården och nu har personal även "sålt" sina semestrar i sommar. Varför? Jo, för att få in en extra slant i börsen och för att vi är plikttrogna kvinnor som inte vill "ställa till det" för arbetsgivaren och våra klienter.
Men hur ser det ut till hösten när alla ska ha sin "innestående" semester. Finns det personal som täcker upp, skolungdom som börjat om skolan. Ska vi andra då behöva täcka upp? Vi/kroppen behöver återhämtning.
Sedan som svar på en insändare i PT före sommaren, angående arbetstidsförkortning före röd dag. Vi inom vården, när fick vi gå hem tidigare på grund av röda dagar? Nej, vi jobbar alla årets dagar oavsett om det är midsommar, påsk, jul eller nyår. Och friskvårdstimme till de anställda om verksamheten tillåter. Ja, men om den inte gör det då. Då får vi snällt jobba medans andra kan gå hem lite tidigare en fredag eftermiddag för att "träna".
Friskvårdsbidraget i Piteå kommun på 800 kronor bör höjas, det har varit den summan i åratal. Bara jämför med andra kommuner som har uppemot 3 000 kronor per anställd.
Sedan till det här med luncher och raster. Vi är många som arbetar 12–24 timmars pass och vi har inga raster, inga luncher med mera utan då måste vi äta tillsammans med våra brukare och alltid vara tillgängliga utifall någonting händer till exempel toalettbesök för brukaren mitt under lunchen/middagen.
Inom hemtjänsten stressas det mellan vårdtagarna för att hinna. Vid stress fins risken att något blir fel eller att man gör sig illa. Man har en inre stress som gör att man till slut inte orkar. Man blir utsliten i axlar och knän, ryggen tar stryk och man måste sjukskriva sig, vilket många inte har råd med i dag. Så ta bort karensen för oss inom vården. Vården är ett typiskt kvinnoyrke och vi är väldigt måna om våra arbetskamrater och brukare/klienter. Vi går många gånger in och jobbar fast vi inte borde.
För vi tänker på att arbetsstället måste fungera och vi vill inte utsätta våra arbetskamrater för att vara underbemannade och ha ångest för att "man är hemma och sjuk. Så istället går man och jobbar fast man istället behövt vara hemma och friskna till.
Personalen är slutkörd, så höj våra löner för att få in mer personal, höj vår status! Istället för att vi ska braka ihop totalt och inte orka jobba. Och än är inte pandemiåret över, hur ska vi orka med en till när vi redan står på knäna.
Hur ska vi lösa nästa stora ledighet, julen/nyåret? Hur ska vi lösa nästa års sommar? Finns det inte tillräckligt med vikarier i år, vad säger att det ska finnas fler till nästa års semestrar då?