Klart är att tillgången till vikarier för att förbättra och trygga arbetsmiljön för alla tre komponenter i förskolan; barn, personal och vårdnadshavare inte räcker till i Piteå kommun.
Vad görs för att skapa kontinuitet och trygghet i vikariefrågan? Det ska inte värka i maggropen när man som förälder lämnar sitt barn på förskolan.
Personal på förskola har ingen annan agenda än att barnen ska ha det bra. De är inte ute efter att få föräldrar att må dåligt. Däremot tappar de aldrig barnperspektivet. Hur är det möjligt att man kan låta två personer få ta hand om 17 barn?
Om det rört sig om någon annan typ av verksamhet så hade skyddsombudet säkerligen stängt ner arbetsplatsen på grund av farlig arbetsmiljö. Utan barnomsorg skulle ju kommunen stanna upp!
Att vara förskolepedagog är ett jobb! Inte ett kall! Nu ska vi i stället låta ”hjältinnorna” och ”hjältarna” inom förskolan slita sönder sig för att hålla verksamheten över ytan. Jag vill inte att pedagogerna ska behöva ha superhjälteegenskaper. Jag vill att de ska ha en bra arbetsmiljö där de kan sköta sitt arbete professionellt. Varför är hörselskador vanliga?
Det pedagogiska arbetet ska respekteras. Om inte bedriver ni inte förskoleverksamhet utan en illa fungerande och otrygg förvaring av barn. Det är inget vidare för verksamhetens rykte. Jag accepterar inte nuvarande personalnivå längre.
Piteå kommun bör se över sin rekrytering och sina rutiner gällande förskoleverksamheten. Behovet är uppenbarligen superakut. Det är trots allt mitt och andra föräldrars barns välmående som står på spel.
Enligt pedagogie doktor Erja Rusanen vid Helsingfors Universitet behöver barn under tre år inte socialisering mer än kanske några sekunder/minuter åt gången med ett eller två barn. Omsorgen (pedagogiken) i grupp med 20 barn och för långa dagar kan däremot orsaka bestående skador.