Nu ska det firas att Piteå fyller 400 år och det är väl kul, men måste det skickas upp 400 rislyktor i skyn. Det är inte länge sedan man uppmanades att inte skräpa ner i naturen med dessa lyktor. Vart tar skräpet vägen och vem städar bort det efteråt?
För några år sedan hamnade en lykta på vår uppfart, då var det en stålställning och ett sjok av ristyg som slängdes i soporna. Hur mår fåglar och andra djur om de landar där de håller till, kan tänka mig att de blir rädda. Och hur blir det med brandrisk om de hamnar i höbalar som finns ute.
Skulle vara bra om svar kunde ges på detta av de som är ansvariga för uppskickningen av lyktorna samt om hur säkra de är.
"En undrande djurvän"
Svar direkt:
Hej "En undrande djurvän"
Visst är det fantastiskt att Piteå fyller 400 år och visst är det härligt att vi kan fira det trots att vi är mitt inne i en pandemi. Därför passar släppet av miljövänliga ljuslyktor extra bra då vi kan skicka upp dem hemifrån och inte behöver/kan samlas. Vi ser det också som ett alternativ till raketer som inte är bra vare sig för djur eller natur. Vi har också ett samarbete med handlarna som tagit hem miljövänliga lyktor utan ståltråd. Hushållningssällskapet är glad att vi marknadsför dessa lyktor så att det inte släpps lyktor med ståltråd som riskerar djurens hälsa. Vad gäller brandrisken så har vi klartecken från Räddningstjänsten som dessutom har hjälpt oss med en instruktionsfilm om hur en släpper upp sin lykta på ett säkert sätt. Instruktionsfilmen och mer information om nyårsfirandet finns på vår Facebooksida ”Piteå 400 år”. Nu hoppas vi på fint väder, med lite vind, så att startskottet för jubileumsåret (klockan 16.00 på nyårsafton) tack vare alla engagerade Piteåbor, blir den ljusupplevelse på himlen som vi hoppas på. Både i stan och ute i byarna.
Gott Nytt jubileumsår önskar
Per Lenndin, projektledare Piteå 400 år