Märkligt att priset på mat inte går ner

Jan-Erik Berglund tycker det är märkligt att priset på mat inte går ner när vi ska ha uppnått inflationsmålet.

"Sedan hösten 2021 har livsmedelpriserna stigit med cirka 25 procent enligt Konkurrensverket som granskat branschen", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

"Sedan hösten 2021 har livsmedelpriserna stigit med cirka 25 procent enligt Konkurrensverket som granskat branschen", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

Foto: Nora Lorek/TT

Insändare2024-09-13 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan hösten 2021 har livsmedelpriserna stigit med cirka 25 procent enligt Konkurrensverket som granskat branschen. Prishöjningarna för konsumenter är högre än för matvarubutikerna, man har helt enkelt passat på när världsläget förändrades med Ukrainakriget.

Matpriserna ligger fortsättningsvis på en onormalt hög nivå trots att man påstår att inflationsmålet är nått. Samtidigt så började bankerna höja sina utlåningsräntor som fram till hösten 2021 legat intill noll. Det har varit och är fortfarande tuffa tider för belånade, men nu ser man ljuset i slutet av tunneln. Bankerna och låneinstitut och folk med makt har bestämt att vi har uppnått inflationsmålet på 2 procent. Företagslån, privatlån och andra kreditprodukter är viktiga inkomstkällor för banker och andra finansiella institutioner, så när experterna tittar i sina kristallkulor väntar många räntesänkningar i närtid.

Dåligt för banksparare som haft en "all time high"-tid med fasträntekonton på 4 procent (lär ej komma tillbaka). Man måste fortsätta på den gamla inslagna vägen och få igång produktionshjulen så att vanligt folk fortsätter att skuldsätta sig och handla på kredit. Det är märkligt att det människor behöver varje dag – mat – inte prismässigt går ner när man påstår att vi uppnått inflationsmålet. Man får säga som entreprenören Refaat El Sayed bevingade citat: "Här ligger en gravad hund". Här ligger en hund begraven.