Många frågetecken kring Norrbotniabanan

Så fick vi häggholmare klart för oss att nya järnvägen ska ha samma höjd som den gamla. Detta kanske kan åtgärdas med ett bullerplank tror somliga.

Insändarskribenten funderar över hur det kommer att gå med Norrbotniabanan. (Arkivbild)

Insändarskribenten funderar över hur det kommer att gå med Norrbotniabanan. (Arkivbild)

Foto: Lise Åserud

Insändare2022-03-03 16:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På det sättet blir det ett plank på var sida om järnvägen. Färgsättningen av dessa plank överlåtes till stadsarkitekten.

Till Västra kajen går man som fotgängare längs ett promenadstråk, där man har vattnet på ena sidan och ett bullerplank på den andra. Om man nalkas kajen från Coop-hållet blir det genom ett antal tunnlar– om man nu inte har gett upp. Norrmännen har flytt bullret för länge sedan.

Farligt gods nämns också. Största delen av detta kommer till terminaler via båt eller tankvagnar på järnväg. Från terminal till kund är det lastbil. Så blir det säkert i framtiden också.

Rådet nämner antalet tåg per dygn. Persontåg trafikerar dagtid. Problemet är bullrande containertåg som går alla tider på dygnet. Det blir säkert maxfart genom Häggholmen på samma sätt man kör genom Älvsbyn. Att luta sig mot stambanan går ej eftersom den redan utnyttjas maximalt.

Hur blir det om 25-, 50- eller 100 år? Kommer tågtrafiken att öka? Det enda vi vet är att ingen vet. Det blir gissningar, andra kallar det för prognoser.

Blir det godstrafik genom Häggholmen kommer dessa tåg att bullra oavsett insatta bulleråtgärder. Detta vet vi med säkerhet. Detta är ingen prognos.