Många frågetecken i beslut om att flytta skolbarn

"Kommunstyrelsen i Arjeplog har beslutat att utreda om mellanstadiet och högstadiet ska flytta in i Hornavanskolans lokaler. Vi har blivit lovade ett ”välgrundat beslut” med barnens bästa som prioritet. Vi föräldrar fick kräva ett möte med beslutsfattarna", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

"Kommunstyrelsen i Arjeplog har beslutat att utreda om mellanstadiet och högstadiet ska flytta in i Hornavanskolans lokaler. Vi har blivit lovade ett ”välgrundat beslut” med barnens bästa som prioritet. Vi föräldrar fick kräva ett möte med beslutsfattarna", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

Foto: Axel Hilleskog

Insändare2025-02-13 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunstyrelsen i Arjeplog har beslutat att utreda om mellanstadiet och högstadiet ska flytta in i Hornavanskolans lokaler. Vi har blivit lovade ett ”välgrundat beslut” med barnens bästa som prioritet.

Vi föräldrar fick kräva ett möte med beslutsfattarna, detta var ingenting dom bjöd in till självmant. Vi krävde att mötet skulle ske i god tid innan beslutet som ska ske 24 februari eller den 10 mars.

Det första mötet blev den 30 januari med skolchef, rektorer, förvaltning och kommunalråd, inga övriga politiker var där. Mötet hölls alltså en månad innan det välgrundade beslutet ska tas.

Väl på mötet besvarades våra frågor med ”vi vet inte ännu, det är inte säkert, det kan bli så” och så vidare. Vi lämnade mötet mer fundersamma och frustrerande än före mötet.

I deras underlag för beslut saknas kostnadsförslag, dom vet inte vilket renoveringsbehov respektive byggnad har, dom vet inte hur skolgården ska se ut, dom vet inte hur allmänheten inte ska blandas med eleverna då Medborgarhuset som sitter ihop med skolan är en allmän byggnad. Det finns ingen färdig barnkonsekvensanalys, ingen riskbedömning, dom vet inte hur trafiksituationen ska lösas, hur dom ska göra med skyddsrummet som finns under Kyrkholmsskolan.

Vet alla ni politiker som ska ta beslut i Arjeplog om detta? Att inget vet något i detta viktiga beslut?

Lyssnar ni bara på personer som har talets gåva för att dom anses veta vad som är bäst för våra barn? Inte vi föräldrar?

Är ni medvetna om hur rektorerna arbetar med barnkonsekvensanalysen? Att dom ställt frågor till barnen utan att prata med barnen om konsekvenserna av flytten. Dom vet att barnkonsekvensanalysen är det viktigaste verktyget för att synliggöra barnens bästa, ändå gör man inte rätt.

Utifrån detta underlag ska ni politiker ta ett välgrundat beslut.

Med denna kommuns hantering av våra skattepengar där man inte kan få fram underlag vad man sparat på nedläggningen av gymnasiet, där ni byggt upp Björkbacken vars situation är under all kritik både för boende och personal, där ni byggt upp ett nytt kök för kommunal verksamhet som knappt hann användas innan ni ångrade er och byggde ett annat på Kyrkholmsskolan och icke att förglömma – med skolchef och rektors ickehantering av kränkningar i färskt minne är förtroendet förbrukat.

En av er tjänstemän har vid flertalet tillfällen sagt "Det är så bra med Arjeplog – folket skriker ett tag sen blir dom tysta".

Det får oss bara att skrika ännu högre och kämpa mot Goliat än mer.

Förälder

Svar direkt:

Tack för dina inspel! Vi vill börja med att tacka insändarskribenten för synpunkterna och säga att frustrationen som skribenten ger uttryck för i fråga om kommunikation är förståelig. Vår inställning är att kommunen i alla lägen ska arbeta för välgrundade beslut och kunna ge information.

Vi politiker har i våra beslut om utredningen prioriterat tidig och tydlig information till vårdnadshavare, fackliga företrädare, elever och personal – då frågan berör många. Vi har senare sett att processen inte följt vår målsättning, utifrån att tidplanen inte kunnat hållas. Flera viktiga frågor återstår helt enkelt att titta närmare på. Därför berättade vi vid senaste mötet med föräldrar att vi ser över tidplanen. Nu har en enig kommunstyrelse också fattat beslut om förlängd tidplan.

Bakgrunden till utredningen handlar om ändrade förutsättningar. Då kommunen i somras fick veta att de åtgärder som planerats i Kyrkholmskolan inte kunde genomföras som tänkt, fanns både möjlighet och anledning att se över frågan på nytt: För att få veta om exempelvis lokaler kan anpassas och utökas, vad en säker trafiksituation kräver för åtgärder och lösningar för skyddsrummet i Kyrkholmskolan. 

Planen har hela tiden varit att kalla till möten med föräldrar när det börjar finnas mer information och det har kommunen tidigare berättat om på den skolplattform som finns. Att våra möten anordnats innan utredningen varit färdig har däremot inneburit att vissa frågor tyvärr inte kunnat besvaras. Vi tycker att den idén egentligen var god. Det vill säga – fler skulle få möjlighet att lyfta in sina tankar innan alla delar är färdigbehandlade. Nu när kommunstyrelsen gett arbetet mer tid får vi också större möjlighet att se hur fler delar kan fångas upp på ett bra sätt. För att bättre se vilken lösning som i slutändan är klokast.

Avslutningsvis, insändarskribenten frågar bland annat vilken besparing beslutet om gymnasieskola lett till. Sett till budget är det idag drygt 8 miljoner kronor i lägre kostnad per år jämfört med tidigare. I det inräknat att kommunen idag erbjuder ett fjärrgymnasium samt kostnader kommunen har för elever som läser på andra orter, bland annat Arvidsjaur och Piteå. Det är i linje med de beräkningar som gjordes inför beslutet.
Isak Utsi, kommunstyrelsens ordförande (S)
Per Lampinen, kommunstyrelsens andre vice ordförande (L)