Närmare 4 av 10 lärare tror inte att de kommer att arbeta som lärare fram till pension, visar en undersökning gjord av Novus på uppdrag av Lärarförbundet.
Högre lön och mer planeringstid skulle få dem att jobba kvar.
Här har vår kommun facit på hur våra verksamma lärare och skolledare ska stanna kvar på orten och dessutom svaret på hur avhoppade lärare kan lockas tillbaka.
Vi går ett nytt år till mötes med förväntningar att barn och elever inom Piteå kommuns utbildningsregi ska lyckas väl i sin kunskapsutveckling.
Politiken sätter sina ramar för hur det ska gå till. Alla vi som är verksamma inom utbildningsförvaltningen hoppades på en tidig julklapp i form av en inriktningsvilja hos politikerna att satsa på skolformerna och dess personal.
Den julklappen uteblev med råge.
Besparingar är i stället ledordet vi ska leva med och förhålla oss till som anställda inom utbildningsförvaltningen.
Vad får dessa besparingar för konkreta konsekvenser? Fler och fler undersökningar gör gällande att lärare och skolledare återigen har de mest stressrelaterade yrkena där man inte hinner med sina arbetsuppgifter på sin arbetstid.
Skolinspektionen bekräftar också att den förödande lärarbristen nu även nått Piteå, vid sin senaste inspektion.
Hur ska Piteå kommun, som säger sig vilja vara en attraktiv arbetsgivare, möta lärar- och skolledarbristen med den politiska viljeinriktningen att spara på skolan?
Vilka är förutsättningarna för att kunna göra ett gott jobb? Hur verkar arbetsgivararen för en arbetsmiljö som lockar fler att vilja arbeta med barn och unga i Piteå när 37 procent av lärarkåren, enligt undersökningar, funderar på att byta yrke.
Allt fler elever riskerar att få genomgå stora delar av sin skolgång utan att möta utbildade och behöriga lärare. Alla borde förstå allvaret i situationen.
Från Lärarförbundet önskar vi åtgärder från arbetsgivarens sida i form av en satsning mot lärarbristen och rådande arbetsmiljö.
Det är ni politiker som har ansvaret att det finns en rimlig balans mellan krav och resurser för lärarna i Piteå.
Det ansvaret måste formuleras i nyårslöften som hålls!