Det handlar dels om miljövärden i älven och dess närhet, dels om potential att skapa hållbar lokal utveckling genom naturupplevelser och sportfisketurism.
Rapporter har visat vilka rikedomar som finns kring strömmande vattendrag, om man nyttjar vattendragens värde på ett klokt och långsiktigt sätt. När Lillpiteälven är opåverkad av småskalig vattenkraft (utrivningsprocess pågår) så skapas unika möjligheter till naturupplevelser i älvdalen. Detta genom en spännande kombination av älvar, sjöar och tjärnar.
Vi har inlett samverkan med andra föreningar och intresse har lyfts kring en förstudie för att titta på förutsättningarna för satsning på fisketurism i området. Via medborgarförslag och motion har även frågan väckts om att upprätta en fiskevårdsplan för Piteå kommun, eventuellt genom ett pilotområde i Lillpite älvdal. Detta är något som Samhällsbyggnadsförvaltningen i nuläget tittar djupare på.
Det finns sedan tidigare en arbetsgrupp inom Lillpite älvdals ekonomiska förening (LÄEF) som tagit fram material med förslag på satsningar för att lyfta rekreationsmöjligheter, vildmarksliv, sportfiske och lokalhistoria längs Lillpiteälven.
Vi ser väldigt positivt på initiativ som dessa och vill samverka än mer för att utveckla älvdalen – och kommunen i stort – genom att långsiktigt satsa på den unika natur som finns.
Tillsammans kan vi bygga framtidsmöjligheter som kan skapa stora sociala, miljömässiga och ekonomiska värden. Ett viktigt steg i den riktningen är att Lillpiteälven åter blir en fritt flödande älv. På så sätt kan resurser som satsas på återetablering av havsöring samt olika återställningsåtgärder tillvaratas och växlas upp över tid.
Nu vill vi att Piteå kommun ser till att Lillpite kraft agerar för en snar utrivning och återställning av älven. Processen har redan varit alldeles för långdragen. I annat fall riskerar lokalt viktiga utvecklingsmöjligheter att fördröjas, eller gå om intet. Vi som arbetar för att tillvarata Lillpite älvdals potential kommer enträget att fortsätta vårt arbete för älvdalen, miljön och den biologiska mångfalden.