Liberalerna vill investera för framtiden

Investera klokt, investera i underhåll. Idag finns fastigheter som kan behöva rivas för att de inte underhållits.

Liberalerna i Älvsbyn vill investera klokt, de vill investera i underhåll så att byggnader inte förfaller och kanske till och med måste rivas, skriver Tobias Ström. (Arkivbild)

Liberalerna i Älvsbyn vill investera klokt, de vill investera i underhåll så att byggnader inte förfaller och kanske till och med måste rivas, skriver Tobias Ström. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

Insändare2019-11-20 12:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Älvsbyns kommun kan inte fortsätta att skjuta underhåll av fastigheter på framtiden! De flesta förstår att fastigheter, som inte underhålls förfaller och att tidiga åtgärder ger bäst resultat för pengarna. 

I somras stängdes simhallen på grund av bristande underhåll. Vi liberaler tog signalerna vi fick då på stort allvar. Vi började faktiskt driva frågan redan 2014 medan andra partier blundade.

Älvsbyns Fastigheter AB uppskattar kommunens bristande underhåll till dryga 100 millioner kronor! Underhållsskulder som bara växer och skjuts på framtiden. 

Flera fastigheter är i så pass dåligt skick att de rent av kan behöva rivas! Därför vill vi att mer resurser läggs på underhåll. Av rädsla för att skuldsätta sig så undviker övriga partier även lönsamma investeringar. Vi har ett aktuellt exempel i Kanis skidbacke. 

Skidbacken har i dagsläget snökanoner, som behöver förflyttas av personal. Älvsbyns Fastigheter AB har föreslagit kommunen, att investera i ett automatiskt snökanonsystem. Ett sådant system skulle sänka driftskostnader och möjliggöra längre skidsäsonger. 

Det nya snökanonsystemet beräknas ha en återbetalningstid på sex år, vilket är en mycket lönsam investering.

Liberalerna vill därför att Kommunfullmäktige beslutar att investera i ett automatiskt snökanonsystem. Vi vill ändra synen på investeringar och börja investera för framtiden!