Jag tillhör den generation, som fortfarande tycker att papperstidningen är en tillgång. Jag tycker, att den lokala tidningen skall förmedla nyheter från det så kallade upptagningsområdet. Jag blir däremot upprörd om tidningen i rubriker avviker från journalistikens objektivitet.
Torsdagen den 11 februari begick PT ett allvarligt fel på den vägen. Förstasidesrubriken utropar att: "Chefer gick före i vaccinationskö", trots att det i texten framgick att även städpersonal och vaktmästare åtnjutit möjligheten. Det är rubrikformulering från proletariatets era.
På sidan åtta fortsätter man på samma tema med rubriken: "Chefer och vaktmästare fick gå före i vaccinkö". Låt oss ponera (som Martin Ljung sa) att rubriken varit: "Städpersonal gick före i vaccinationskö"... vad skulle hända då?
Låt oss läsa journalistik i tidningen och politik på ledarsidan. Det sköter Kata Nilsson så bra.
Börje Hedqvist
Svar direkt:
Vad roligt att du tycker att papperstidningen är en tillgång och tack för att du engagerar dig i vår journalistik. När det gäller rubriker generellt är det av utrymmesskäl omöjligt att täcka in hela bilden. Om man utgår från resonemanget att en rubrik bland annat är till för att locka till läsning och ge en fingervisning om vad artikeln handlar om, så ska den inte heller utmåla något som det inte finns täckning för i artikeln. Här pekar rubriken på en av tre yrkesgrupper och bilden breddas i den första meningen som följer på rubriken, då det står att operativa chefer, städpersonal och vaktmästare vaccinerats.
Varför har vi då valt just ”chefer” i rubriken på förstasidan? Att sätta rubriker är hela tiden en avvägning mellan flera olika parametrar, men i sammanhanget kan man exempelvis resonera kring att chefer kan sägas ha ett större ansvar är personal i olika frågor.
Mari Gustafsson, ansvarig utgivare, Piteå-Tidningen