Allt fler lärare vill, enligt en undersökning, få mer tid att ägna sig åt sin undervisning. Det kunde vi läsa i en insändare i PT den 12/9. Det förstår jag och så var det också förr. Lärarna kunde verkligen gå in för sin verkliga uppgift: att undervisa. Tid fanns för både för- och efterarbete.
Idag är det inte så, idag får lärarna ägna sin tid åt så mycket annat som inte har med undervisning att göra. Lärarna måste få mer makt över sin egen tid.
.
Vi behöver inga fler bevis på att kommunaliseringen av skolan var feltänkt. Politikerna måste lyssna mer på lärarna, då de besitter kunskaperna om hur en bra skola skall fungera. Politikerna bör besinna sin roll. De måste skapa förutsättningar och göra det möjligt för lärarna att sköta skolan. Behovet om förändringar/förbättringar måste komma från lärarna själva och tillställas politikerna, inte tvärtom. Skolan måste vara en resurs som ständigt måste förbättras för att vara i takt med den rådande samhällsutvecklingen.
.
Skolan måste få fokus på lärarnas huvudsakliga uppgift nämligen undervisningen och ge ordentlig med tid till för- och efterarbete. Det är uppenbart att det är väldigt olika förutsättningar för både lärare och elever runt om i landet. För att detta skall fungera och få en någorlunda likvärdig skola i hela Sverige bör skolan förstatligas.
SKL (Sveriges kommuner och landsting) vill också se ett närmare samarbete mellan staten och skolans huvudmän som idag ansvarar för verksamheten. SKL föreslår därför ett arbetande råd mellan staten, kommunerna och professionen. Varför föreslår inte SKL att staten ska ta hela ansvaret? Förslag och beslut behöver ständigt ha elevernas bästa för ögonen. Vi har alla samma mål. En likvärdig skola där alla elever kan nå sin fulla potential.