"Landsbygden ska leva – vilket skämt!"

Hur ska barnfamiljer kunna bosätta sig i Markbygden? Insändarskribenten upprörs över att Piteå kommun bara svänger sig med ord men inte löser problemen med skolskjutsen.

Signaturen "Annica" tycker att kommunen bör ta sitt ansvar när det gäller landsbygden. (Arkivbild)

Signaturen "Annica" tycker att kommunen bör ta sitt ansvar när det gäller landsbygden. (Arkivbild)

Foto: Helena Landstedt / TT

Insändare2021-06-11 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunen talar jämt så vackert om att landsbygden ska leva, men det är ju bara ett stort skämt. Hur är det ens möjligt att bo på ute på landet när de som bor där inte har tillgång till barnomsorg och inte heller får åka skolskjuts till förskolan. Så dåligt av Piteå kommun. 

Allt snack från barn- och utbildningsnämnden om att det ska vara lika för alla-principen, den håller ju inte eftersom alla inte har mer än fyra mil till närmaste barnomsorg. Det är sex barn det handlar om. Den kostnaden får kommunen helt enkelt ta då de har lagt ner barnomsorgen i både Långträsk och Koler och dessutom skrivit ett avtal om att de barn som bor där och behöver barnomsorg ska få det. 

Alternativt får väl kommunen öppna upp för en dagmamma i någon av dessa byar. Att Louise Mörk, ordförande i BUN, talar om kostnad när det redan finns skolskjuts, från båda dessa byar med samåkningsmöjligheter, visar ju bara att hon inte har en aning om vad hon talar om. 

Eftersom tillgången inte är densamma i till exempel Långträsk eller Koler som i andra delar av kommunen, borde de som bor där betala mindre skatt. Kom sedan inte och säg att de har valt att bo där. Det ska ju inte spela någon roll eftersom man ska ha samma tillgång till barnomsorg även där.

Att kommunen inte informerar de berörda om detta när beslutet togs visar ju bara på total inkompetens och noll empati för de människors liv som de beslutar om.

Snälla Piteå kommun – gör om och gör rätt.

Annica

SVAR DIREKT

Alla barn har rätt till förskola och enligt skollagen är det ett föräldraansvar att transportera barnen dit. Det kan ses som en lösning, att barnen skulle kunna åka med taxibilarna som kör skolbarnen, men om vi gör detta så strider det mot kommunallagen. 

Tjänstepersonerna bedömde att punkt 5.2 i vårt reglemente som gav för- och grundskolechef delegation att fatta beslut om transport till och från förskolan för barn i åldern 3-5, stod i strid mot 2 kap 3 § Kommunallagen om otillåtet gynnande av enskild. Därför valde vi som nämnd att ta detta beslut, inte för att spara pengar, utan för att det bedöms strida mot lagen.

Att kunna erbjuda bra service för alla våra invånare oavsett var i kommunen man bor är en viktig fråga för oss. Ska vi utveckla vår kommun behöver vi gemensamt diskutera de utmaningar och möjligheter som finns och ha ett brett samtal tillsammans. Hur hittar vi gemensamt bra lösningar som kan säkerhetsställa service på landsbygden? Hur blir det möjligt för fler att bosätta sig utanför de centrala delarna av kommunen? 

För att få igång det här samtalet kommer Socialdemokraterna i Piteå efter sommaren bjuda in till ett samråd tillsammans med organisationen ”Hela Sverige ska leva” där vi tillsammans kan hitta lösningar och idéer för utveckling av hela vår kommun.

Louise Mörk, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden