Landsbygden är het nu – byaskolor är framtiden

Över hela Sverige kommer signaler om att folk flyttar ut från städernas centrala och dyra boenden.

Lillpite skola innan den lades ned.

Lillpite skola innan den lades ned.

Foto: Jens Ökvist

Insändare2022-08-26 14:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Pandemin som vi just har genomgått har visat att det går alldeles utmärkt att jobba hemifrån, och att det kommer att bli ett måste för framtidens arbetsgivare att kunna erbjuda denna möjlighet för sina anställda.

Vad har då detta att göra med Piteå kommuns skolpolitik?

Piteås majoritets partier Socialdemokraterna Vänstern och miljöpartiet håller benhårt fast vid att nedläggning av byaskolor är framtiden.
Vi har reflekterat mycket över det faktum att Luleå kommun fick ändra sina planer efter folkstorm, och behåller sina landsbygdsskolor.
Bodens kommun valde att aldrig lägga fram sina planer på nedläggning av landsbygdsskolor. Vem av dessa tre kommuner har den mest framsynta och framtidsinriktade strategin?

Om alla industriinvesteringar som har presenterats den senaste tiden för norra sverige blir av så kommer det att innebära stora förändringar för hela regionen, krav på boende, skola och mycket annat kommer att ställas.

Vem kan då tänka sig att bosätta sig på landsbygden? Sannolikt personer som provat på storstadslivet i någon europeisk storstad med allt vad det innebär och med en utbildning som möjliggör distansarbete helt eller delvis. Arbetsförmedlingen i Luleå har redan en person som har till uppgift att marknadsföra länet mot just denna kategori.

Åter till Piteå. Då man läser om allt det lappande o lagande som krävs för att ha tak över huvudet på alla våra barn i skolåldern, och valet att hyra dyra barackmoduler inklämda på barnens skolgård och lekytor. Det faktum att det idag står 20 skolmoduler på 8 olika platser i kommunen visar att något är fel.

Redovisa vad hyran på dessa provisorium kostar årligen och investeringskostnaden för att bygga nya permanenta skollokaler för dagsbehovet och framtidens önskade tillväxt. Detta föranleder frågan är det klokskap att hålla Lillpite skola stängd som redan har allt?

Ytterligare en reflektion. Är det klokskap att som i Lillpites fall ändra upptagningsområden för att placera elever i hyrda moduler, och därmed visa på minskat elevunderlag i Lillpite. Allt sammantaget så kommer både stad och land att behövas o utvecklas i framtiden.