Läkemedelsverket föreslår krav på identifiering vid mottagande av receptbelagda läkemedel. En jämförelse som inte är relevant eftersom kunderna redan i dag identifierar sig med digitala id-handlingar när de beställer receptbelagda produkter från e-handelsapotek.
Läkemedelsverket anser att leverans av läkemedel från e-handelsapotek till konsumenterna via postlådan är ett osäkert leveranssätt. I tidskriften Läkemedelsvärlden hävdar myndigheten att försändelser kommit på avvägar och hamnat hos fel person, varit skadade när de kommit fram eller blivit uppbrutna och tömda på innehåll.
Vi vänder oss starkt emot att detta skulle vara ett stort problem och menar att antalet fall av brister rimligen bör ställas i relation till den förkrossande majoriteten av lyckade, snabba och säkra leveranser som görs varje dag. I Sveriges Apoteksförenings remissvar till förslaget kan vi visa att det handlar om extremt få fall; uppskattat för hela branschen är problemen enbart enstaka tiondels promille av alla försändelser.
Alternativet till hemleverans via postlådan är att kunden vid mottagande ska tvingas legitimera sig ännu en gång, och dessutom personligen kvittera leveransen. Detta alternativ kräver tidspassning, eller att kunden själv hämtar sin leverans hos ombud. Båda dessa är dyrare leveranssätt som också minskar kundernas valmöjligheter. Att tvingas hämta sin leverans hos utlämningsställe kan på landsbygden handla om 10–20 mil hemifrån. Detta är knappast ett alternativ för den som saknar bil, är för sjuk eller gammal för att köra, eller saknar anhöriga som kan hjälpa till.
I en perfekt värld hade vi haft en fungerande, säker och effektiv distributionskedja där staten tog ansvar för brev- och försändelseutdelning till alla hem i landet. Så är som bekant inte längre fallet, vilket har gett upphov till helt nya logistik- och distributionstjänster, som fyller luckan som statens bristande åtagande skapat.
När PostNord upphörde att dela ut tidningar varje dag till prenumeranter, tvingades medieföretagen skapa nya lösningar för ekonomiskt och miljömässigt hållbar och säker distribution. En av lösningarna var kombinationserbjudanden om utdelning av såväl dagspress som e-handelsprodukter, däribland läkemedel. En kombinationslösning som starkt ekonomiskt bidrar till att papperstidningen fortsatt kan delas ut till de allt färre, mest äldre, kunder som har den tryckta tidningen som enda nyhetskälla.
Om Läkemedelsverkets förslag genomförs begränsas möjligheten för detta och kommer dessutom att göra beställningar av många gånger livsviktig medicin mindre tillgänglig.
Sammanfattningsvis anser vi att Läkemedelsverkets förslag är onödigt och dåligt underbyggt. Vi har i dag en säker, effektiv och väl fungerande leveranskedja som är särskilt värdefull för äldre i glesbygd.
Pär Svärdson styrelseledamot Sveriges Apoteksförening, vd Apotea AB
Pelle Lönn vd Early Bird AB