I PT den 14 augusti behandlas också kyrkovalet (lokalt) på reportageplats, där S-företrädaren anser att partiflaggan ger väljaren besked om vad de röstar på. Den partipolitiskt obundna Levande Kyrka i Piteå församling (LKIPF) menar däremot att partibeteckningen LKIPF anger vad som är deras kandidaters prioritering och förenar dem oavsett vilket parti de tillhör eller sympatiserar med. Det vill säga att synen på kyrkans uppgift går före partipolitiken.
Svenska kyrkans styrelsesätt är en kvarleva från den tid då den var statens kyrka, där genom val politiskt utsetts såväl kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige som kyrkomöte. Detta trots att Svenska kyrkan nu är en religiös organisation, inte ett statligt organ.
Självfallet kan mycket av vad kyrkan gör (och predikar) ses som politik, men jag anser att det inte gör kyrkans uppgift till partipolitisk. Däremot kan kyrkligt intresserade och engagerade även ha ett politiskt engagemang– med olika hemvist. Det som är viktigt för väljaren att veta, det är kandidaternas syn på kyrkan, och dess uppgift, inte vilken eventuell partibok hen har.
Därför anser jag att hänvisning till partitillhörighet kan vara vilseledande och försvåra för väljaren att hitta den ”rätta” kandidaten. Och vad beträffar ”partineutrala” listor så bör dels det övergripande målet (till exempel ”levande kyrka”) preciseras mera utförligt, dels att varje kandidat presenteras ordentligt (men utan eventuell partibok) om sin kyrkosyn, i stort som smått.
En försvårande faktor beträffande kyrkovalen är att valmöjligheterna, antalet listor och grupperingar ofta skiftar högst väsentligt mellan val till kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomöte. Media, inte minst lokalpressen har en viktigt uppgift att upplysa om alla tre valen. Vad de avser, och vad som skiljer eller förenar olika listor och kandidater.
Kyrkovalet som partipolitik – eller inte
PT brukar vara ytterst sparsam med att spegla den politiska debatten i Svenska kyrkan i Piteå. Dock har ledarskribenten Kata Nilsson, betonat vikten av att rösta i kyrkovalet för att föra fram det som hon beskriver som socialdemokratiska värderingar.
Insändarskribenten ger sin syn på det kommande kyrkovalet i Piteå.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.