Kvinnojouren: Minns och hedra de mördade kvinnorna

Under 2023 har antalet kvinnor i Sverige som dödats av en närstående man ökat kraftigt. 13 kvinnor mördades redan under årets första tre månader, skriver kvinnojouren Lillasyster. Den 25 november är det FN:s Internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor.

"Mäns våld mot kvinnor är ingen privat angelägenhet utan ett gigantiskt samhällsproblem som kräver resurser, kunskap och samverkan", skriver kvinnojouren Lillasyster.

"Mäns våld mot kvinnor är ingen privat angelägenhet utan ett gigantiskt samhällsproblem som kräver resurser, kunskap och samverkan", skriver kvinnojouren Lillasyster.

Foto: Skärmklipp

Insändare2023-11-24 10:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 25 november är FN:s Internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor. Sveriges kvinno- och tjejjourer stannar upp för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor och att problemet finns kvar och inte ser ut att minska. Vi ska aldrig glömma och vi ska fortsätta säga deras namn. 

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

Under 2023 har antalet kvinnor i Sverige som dödats av en närstående man ökat kraftigt. 13 kvinnor mördades redan under årets första tre månader. Joullnar låg gömd i ett skogsområde i Jönköping. Soliana som var gravid hittades mördad nedanför sin balkong. Maria i Sangis utanför Kalix knivhöggs till döds av den man som hon var gift med. Maria blev 55 år.

I genomsnitt mördas 15 kvinnor per år av en man de har eller har haft en nära relation med. Det är fruktansvärda siffror och mörkertalet är stort! Mäns våld mot kvinnor är ingen privat angelägenhet utan ett gigantiskt samhällsproblem som kräver resurser, kunskap och samverkan. 

Vårt arbete i kvinnojouren lokalt görs i ett större sammanhang. Vi är en del av en fyrtioårig rörelse där kvinnor stöttar, skyddar och stärker kvinnor. Hos oss får kvinnor en fristad och stöd att återta sin röst och makten över sitt liv. Rörelsen står inför stora förändringar. Ny lagstiftning omöjliggör det traditionella sättet att arbete i jourerna och innebär att oberoende ideell verksamhet styrs in i byråkratiska processer under myndighetskontroll. Den samlade kunskapen hos Sveriges kvinnojourer riskerar att gå förlorad. 

Det krävs politisk handlingskraft –  nationellt, regionalt och lokalt för att stärka kvinnojourernas arbete såväl som det offentliga skyddsnätets resurser och kompetens och stoppa mäns våld mot kvinnor. 

Vi kräver:

  • Att de beslut som tagits av tidigare och nuvarande regeringar börjar visa på resultat!
  • Att kvinnojourernas oberoende skyddas och att vårt arbete värnas.
  • Nolltolerans mot mäns våld mot kvinnor.