Krisen i äldreomsorgen är systemhotande

Att arbeta inom äldreomsorgen är både meningsfullt och roligt – när förutsättningarna finns. Det gör de inte idag, skriver representanter för Kommunal som beskriver situationen som systemhotande.

Sluta använda äldreomsorgen som budgetregulator. Sluta överlämna ansvaret för kvaliteten i äldreomsorgen till de som gör jobbet, skriver företrädare för fackförbundetb Kommunal. (Arkivbild)

Sluta använda äldreomsorgen som budgetregulator. Sluta överlämna ansvaret för kvaliteten i äldreomsorgen till de som gör jobbet, skriver företrädare för fackförbundetb Kommunal. (Arkivbild)

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Insändare2023-02-19 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges undersköterskor och vårdbiträden vittnar om en ständig stress och tidspress som tar bort arbetsglädjen och ökar risken för omfattande hälsoproblem. Krisen i äldreomsorgen är inget framtida hot – den är här och nu – och den är systemhotande.

Det grundläggande problemet är att äldreomsorgen är kroniskt underbemannad. Erfaren personal som i grunden älskar sitt jobb väljer, med en klump i magen, att säga upp sig. Man orkar inte längre ta ansvar för politikernas nonchalans.

Det måste bli slut på att acceptera en äldreomsorg som bygger på att personalen jobbar slut på sig själva. Det måste bli slut på att medlemmarna i Kommunal förväntas ta ett extremt, individuellt ansvar för att äldre i behov av omsorg inte ska komma i kläm.

Politiker och arbetsgivare borde nu jobba stenhårt för att se till att välfärdens arbetare får fler kollegor. Med bättre villkor kommer också fler att söka sig till – och återvända till – äldreomsorgen. 

Ansvariga politiker i Norrbottens kommuner måste fokusera på tre saker om de vill visa personalen respekt för deras insatser och yrkesskicklighet och få dem att stanna i yrket:

• Avskaffa minutscheman. Det är faktiskt omöjligt att klocka på minuten hur lång tid det tar att utföra arbetsmoment hos en äldre person i behov av stöd.

• Höj bemanningen. För att behålla nuvarande personal och kunna rekrytera nya måste bemanningen öka. Arbetsgivarna kan börja med att erbjuda tillsvidareanställningar till alla som tar studentexamen från vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet.

• Sluta använda äldreomsorgen som budgetregulator. Sluta överlämna ansvaret för kvaliteten i äldreomsorgen till de som gör jobbet. Det är ert ansvar att se till att resurser och arbetsuppgifter matchar varandra.

Malin Ragnegård förbundsordförande Kommunal

Marianne Engberg avdelningsordförande Kommunal Norrbotten

Sara Benabdellah vice ordförande Kommunal Norrbotten

Lotta Adolfsson sektionsordförande Kommunal Luleå

Jessica Lund sektionsordförande Kommunal Älvsbyn

Christian Grape sektionsordförande Kommunal Överkalix/ Övertorneå

Eva Westerlund Kommunal Region Norrbotten

Anna-Karin Nylund sektionsordförande Kommunal Boden

Marita Eriksson sektionsordförande Kommunal Gällivare/Jokkmokk

Mona Rosenlid sektionsordförande Kommunal sektion Kalix

Eva Holma-Groth sektionsordförande Kommunal Pajala

Tuula Maijanen sektionsordförande Kommunal Haparanda

Beatrice Åberg sektionsordförande Kommunal Arjeplog/Arvidsjaur

Daniel Sandberg sektionsordförande Kommunal Piteå