Kränkande med undersökning av vår flyktingväns lägenhet

Insändarskribenterna är kritiska till att deras vän, som hyr en lägenhet via flyktingmottagningen, fick hemmet inspekterat. "Vi tror inte att detta är gjort med elakhet, men den berörde har blivit väldigt ledsen och känt sig oerhört kränkt." Skribenterna får svar direkt av representanter från kommunen.

Insändarskribenterna beskriver hur deras vän, som hyr lägenhet av flyktingmottagningen, fick hemmet genomsökt. "Förklaringen till kontroll i skåpar med mera är att det kan följa med ohyra såsom vägglöss och kackerlackor med flyktingar. Vår vän har bott i Sverige i två år. Rimligtvis borde eventuellt medföljande ohyra ha visat sig för länge sedan", skriver de. (Arkivbild)

Insändarskribenterna beskriver hur deras vän, som hyr lägenhet av flyktingmottagningen, fick hemmet genomsökt. "Förklaringen till kontroll i skåpar med mera är att det kan följa med ohyra såsom vägglöss och kackerlackor med flyktingar. Vår vän har bott i Sverige i två år. Rimligtvis borde eventuellt medföljande ohyra ha visat sig för länge sedan", skriver de. (Arkivbild)

Foto: Fanni Olin Dahl/TT

Insändare2024-03-29 14:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är vän till en flykting. Hen kom till Sverige för två år sedan. Vår vän har bott i en lägenhet, som hen hyr i andra hand genom flyktingmottagningen, i ett år och sju månader. För en kort tid sedan fick vår vän ett sms från flyktingmottagningen att de skulle komma på besök. Personen tog på sig plasthandskar och började att gå igenom alla skåp samt kyl/frys. Kollade ugnen, drog fram spisen, kollade fläktfiltret och drog med handen under sängen. Frågade hur ofta vår vän städade bakom spisen och rengjorde fläktfiltret och även om hen hällde olja från stekpannan i avloppet.

Förklaringen till kontroll i skåpar med mera är att det kan följa med ohyra såsom vägglöss och kackerlackor med flyktingar. Vår vän har bott i Sverige i två år. Rimligtvis borde eventuellt medföljande ohyra ha visat sig för länge sedan. Varför vänta så länge med att undersöka? Kan ohyra finnas i kyl och frys?

Kontroll av fläkt är rimlig utifrån brandrisk, men varför inte informera vid inflyttning? Varför vänta ett år och sju månader? Varför inte informera om att det är dåligt att hälla olja i avloppet vid inflyttning? Om man är rädd för brand i fläkten och stopp i avloppet så är det väl högst angeläget att förebygga?

Personen som gjorde kontrollen anmärkte på en skruv som saknades i ett dörrlås, en skadad skåpdörr och en löst sittande sockel i köket. Förklaringen från flykingmottagningen är att de måste kontrollera att deras lägenhet som hyrs ut i andra hand tas om hand. Förslag: Besikta lägenheten vid inflyttning och vid utflyttning, då behöver ingen känna sig kränkt och rätt person får stå för den skada den förorsakat.
Sunt förnuft säger att det inte finns vägglöss och kackerlackor i kylen och frysen, inte heller i ugnen eller i garderober med kläder. Vägglöss och kackerlackor lever man inte med i närmare två år utan att man söker hjälp, alternativt att andra grannar alarmerar efter att ohyran spritt sig.

Vi tror inte att detta är gjort med elakhet, men den berörde har blivit väldigt ledsen och känt sig oerhört kränkt. Tänk dig själv att någon okänd bereder sig tillträde till ditt hem och gräver och inspekterar överallt. Detta får inte hända, det måste vara fel på rutinerna. Är det ens lagligt att rumstera om i en andrahandshyresgästs hem?
Upprörda vänner

Svar direkt:

Flyktingmottagningen i Piteå har under många år haft ansvaret för att ta emot flyktingar från olika länder. Uppdraget är att erbjuda bostad och stöd under två år. Vi arbetar mycket med att handleda flyktingarna till egen försörjning och eget boende. Målet är att de ska få eget bostadskontrakt inom två år.

Under dessa år har vi varit med om många olika situationer som inneburit till exempel skador i bostaden, skadedjur, ekonomiska svårigheter och så vidare. För att undvika liknande händelser har vi utarbetat olika rutiner, boskola på olika språk och regelbundna hembesök med handledning i vardagen både praktisk och teoretiskt. 

Inför en ny ankomst förbereder vi en bostad, den är besiktad och sedan utrustad. Vid ankomst får flyktingen information om både det ena och det andra. Detta upprepas senare då vi förstår att det är svårt komma ihåg allt. Särskilt när man nyss har anlänt kan information vara svår att förstå och ta till sig både på grund av kulturella skillnader och språkliga svårigheter. Vi har tät kontakt i början för att senare minska ner kontakten.

Vid utflytt besiktas bostaden och eventuella skador åtgärdas. Detta kan bli kostsamt och tyvärr blir det ibland diskussion om vem som ansvarar och ska betala. Flyktingen har oftast inte pengar utan hamnar i långsiktiga avbetalningar som påverkar livet under en lång tid. Flyktingmottagningen jobbar aktivt för att undvika att våra inskrivna ska hamna i denna situation. 

Vi har tagit del av insändaren och ser över vårt arbetssätt och förbättrar våra rutiner för att undvika att någon ska känna sig ifrågasatt. Vår avsikt är att erbjuda individuellt anpassat stöd och skapa bra relationer med de flyktingar som kommer till oss.