Köttkonsumtionen skadar inte miljön

Kött och fisk bör ingå i vår kostcirkel. Det är inte mer farligt än något annat vi stoppar i oss, anser insändarskribenten.

Skribenten förordar en varierad kost med kött och fisk. (Arkivbild)

Skribenten förordar en varierad kost med kött och fisk. (Arkivbild)

Foto: Magnus Andersson/TT

Insändare2020-07-03 23:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi blir ofta varnade för att äta kött. Per-Anders Jande, Jonas Paulsson, Jonas Norberg, Pontus Björkman med flera har under åren skrivit om hur farligt kött är för klimatet och hälsan. 

Även kornas fisar har varit jättedåligt för klimatet. Jande och Norberg har dessutom föreslagit vegomat som standard i skolorna. Jag menar att deras påståenden är felaktiga.

Människans matsmältning liknar mer rovdjurens än gräsätarnas. Vi är beroende av vissa animala proteiner och fetter. Utan dem mår vi inte bra. Speciellt fet fisk som är rik på fleromättad omega-3-fettsyra.

Universitetet i Graz, Österrike, har undersökt hälsotillståndet hos veganer jämfört med dem som åt en balanserad kost.

Resultatet av studien visar på att vegetabilierna i kosten bidrar till flera av våra vanligaste sjukdomar som övervikt, diabetes och hjärtsjukdomar. Cancerceller kan gynnas av socker, stärkelse, bröd, pasta, potatis och ris. Dessa ingredienser begränsas i exempelvis LCHF-dieten, Low Carbohydrate High Fat.

Studien visade att veganer oftare var sjuka, oftare får cancer (4,8 procent jämfört med 1,8 bland köttätarna), 1,5 gånger fler får hjärtinfarkter, belastar psykvården mer och har fler allergier. Det är ohälsosamt att helt avstå från animalisk kost.

Påståendet att kossor skadar klimatet är dubbelt felaktigt. Allt som de äter och även kossorna själva består av kolföreningar, vars kol kommer från luftens koldioxid.

De kan inte öka luftens halt av koldioxid. Gasen är växternas viktigaste näring och förutsättning för allt liv.

Koldioxid höjer inte den globala medeltemperaturen. Analyser av data från en miljon väderballonger runt om i världen under många år, visar att koldioxidens verkan på klimatet år noll. Detta bekräftas av studier på grannplaneters atmosfärer.

Vårt klimat styrs främst av solens varierande aktivitet, som är lika låg nu som för 200 till 400 år sedan. Då var klimatet kallt och det kan vi vänta oss nu också de närmaste decennierna.

Professor Valentina Zarkova har samarbetat med andra ryska forskare och de är övertygade om att jorden blir kallare redan inom tre år och att kylan kommer att bestå i 33 år och beror på att solens magnetfält minskar, vilket historiskt sett alltid lett till kallare temperaturer på jorden.

Det finns alltså flera saker som pekar på en kallare period framöver.