Körkort till elever på vård- och omsorgsprogrammet

"För att skapa så goda förutsättningar som möjligt och för att få fler elever på vård- och omsorgsprogrammet att kunna börja arbeta direkt efter studenten där bil behövs bör möjliggöras för eleverna att kunna ta b-körkort som en del av utbildningen", skriver Helén Lindbäck (KD).

Helén Lindbäck (KD) skriver om körkort till elever på vård- och omsorgsprogrammet.

Helén Lindbäck (KD) skriver om körkort till elever på vård- och omsorgsprogrammet.

Foto: TT

Insändare2024-01-05 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag är det alldeles för få unga som väljer att läsa vård- och omsorgsprogrammet. På Strömbackaskolan går just nu 14 elever i årskurs 1, 15 elever i årskurs 2 och 13 elever i årskurs 3. Detta gör att vi får alldeles för få utbildade undersköterskor, bara cirka 14 per år vilket är långt ifrån behovet.

Därför behöver åtgärder prövas för att öka antalet utbildade undersköterskor som är beredda att arbeta i Piteå kommun. För att skapa så goda förutsättningar som möjligt och för att få fler elever på vård- och omsorgsprogrammet att kunna börja arbeta direkt efter studenten där bil behövs bör möjliggöras för eleverna att kunna ta b-körkort som en del av utbildningen.

Behovet av körkort inom hemtjänst och hemsjukvård är självklart och undersköterskor behöver vara mobila och flexibla för att kunna tillgodose medborgarnas behov av vård och omsorg. Att få nyexaminerade undersköterskor med körkort blir en stor resurs och möjliggör att man kan ta alla jobb som är lediga, även på landsbygden. Det skapas goda förutsättningar för att snabbt komma ut på arbetsmarknaden efter studenten.