I hela världen ökade utsläppen med 1,0 procent per år under decenniet 2007– 2017 och med 2,0 procent år 2018. Då var Sveriges andel av de globala utsläppen 0,1 procent.
Danmarks utsläpp är så små att de inte är med alls.
Följande länder har ökat utsläppen mest under 2018: Vietnam: 14,8 procent, Irak: 13,3 procent, Kazakstan: 12,9 procent, Bangladesh: 9,3 procent, Turkmenistan: 9,3 procent, Indien: 7,0 procent, Algeriet: 6,0 procent. Sedan kommer ett flertal länder med cirka 5 procent.
Några länder visar minskade utsläpp 2018: Venezuela: - 13,2 procent, Portugal: -5,7 procent, Sri Lanka: - 5,1 procent.
Ökningen i Kina 2018 var sex gånger så stor som alla svenska utsläpp. I världen var den 20 gånger så stor. Om vi plötsligt stänger allt i Sverige, så försenar vi den globala ökningen med mindre än tre veckor. Om flygskatten blir effektiv kan den kanske ge en försening på fem timmar.
Nu sprider dessutom TT och andra media än en gång ett larm om isbjörnarnas undergång med rubriker som: ”Isbjörnar kan vara borta om 80 år”. Larmet är lika galet nu som alla liknande larm varit under 30 år. Isbjörnarna mår bra och stammen har ökat till fler än 30 000.
TT hänvisar till beräkningar av organisationen “Polar Bear International”, PBI, där den intervjuade Steven Amstrup är Chief Scientist. Tillsammans med WWF har PBI varit en av de främsta drivkrafterna bakom de ständigt felslagna larmen om isbjörnarnas hotande utrotning. PBI:s nya larm baseras på datasimuleringar avseende isbjörnarnas reaktioner på de förhållanden som ett av IPCC:s scenarier förutspått för tiden fram till år 2100. Under åren har de gjort många gissningar om isbjörnarnas liv. De har valt IPCC:s mest extrema alternativ som deras egna företrädare anser orealistiskt. Det baseras också på datasimuleringar med många gissade data.
Datorsimuleringar med flera är generellt ”antagna”, det vill säga gissade in- data och är meningslösa. Havsisens utbredning har varierat mellan 4–5 miljoner kvadratkilometer de senaste 13 åren med undantag för det extrema året 2012. Det är tio gånger så mycket som Sverige. Isen på Arktis visar ingen tendens på att försvinna under somrarna.
Patrick Moore har doktorerat i ekologi och ägnat 40 år åt miljöfrågorna. Han konstaterar att det inte finns några bevis för att koldioxid orsakar en farlig uppvärmning.