Klokt eller galet – det är frågan

Vänsterpartiet är kritiskt till majoritetens prioriteringar i budgeten. "Vi saknar en nödvändig resursförstärkning till välfärden. Den här budgeten slår mot de allra sköraste grupperna och indirekt mot personalen", skriver Vänsterpartiets fullmäktigegrupp.

Resultatutjämningsreserven, RUR:en, kan inte användas hur många gånger som helst. Då sitter vi igen utan pengar till priskompensationer, skriver Vänsterpartiet som befarar att samtliga kommunens verksamheter kommer att få det tufft många år framöver med majoritetets budget.

Resultatutjämningsreserven, RUR:en, kan inte användas hur många gånger som helst. Då sitter vi igen utan pengar till priskompensationer, skriver Vänsterpartiet som befarar att samtliga kommunens verksamheter kommer att få det tufft många år framöver med majoritetets budget.

Foto: Christoffer Markström

Insändare2023-07-05 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt kommunalrådet Patric Lundström fanns enbart 10 miljoner kronor att fördela när årets budgetarbete startade. Men, fortsätter han: Nu storsatsar vi i stället och lägger fram en budget som landar på 115 miljoner kronor – minus. För att finansiera den tar vi nära 95 miljoner ur resultatutjämningsreserven (RUR). Sen ligger det i planen att låna upp till 1,3 miljarder till satsningar fram till 2026. 

Det är då man ställer sig frågan: Är det klokt eller galet?

Vi i Vänsterpartiet delar åsikten att det behövs lån för att göra viktiga långsiktiga investeringar – till skolor, äldreboenden, gator, vattenverk och mycket annat. Men lån har räntor som ska betalas och det ska tas ur samma kassa som allt annat. I samma kassa ligger också den RUR man ska plocka pengar ur för att finansiera satsningarna 2024. Det gäller således att budgeten är genomtänkt.
Vad blir resultatet 2025 och framåt? Ja, kassan för nya satsningar krymper rejält och RUR:en kan inte användas hur många gånger som helst. Då sitter vi igen utan pengar till priskompensationer. Enbart räntekostnaderna kommer att uppgå till någonstans mellan 40 och 60 miljoner årligen och vi vet också vilka det är som ska arbeta ihop dem? Samtliga verksamheter kommer att få det tufft många år framöver.

Vi vet också att det finns stora behov av tillskott i nämnderna och att nya uppgifter hela tiden läggs ut från staten till kommunerna. Flera av dessa måste nu nämnderna genomföra utan några tillskott i budgeten.

Göra mer för samma pengar och ha krav på att ändå leverera ett mycket större plusresultat är inte särskilt bra personalpolitik, tror vi. Då räcker nog inte ett höjt friskvårdsbidrag som kompensation.

Det blir tufft. För lång tid framöver ska personalens slit betala räntorna utan att få något tillbaka. 

Vänsterpartiet är kritiskt till majoritetens prioriteringar. Vi saknar en nödvändig resursförstärkning till välfärden. Den här budgeten slår mot de allra sköraste grupperna och indirekt mot personalen. Självklart går det alltid att spara men i de strykningar som gjorts i majoritetens budget finns flera viktiga områden inom skolan och socialtjänsten som inte finansieras. 

En sådan politik kommer att drabba välfärdsområdet för lång tid framåt. Det håller inte att skylla på en usel regeringspolitik – lokalt har vi också ett ansvar att förvalta kommuninnevånarnas skattepengar på bästa sätt.