Klockan klämtar för det kommunala vetot för vindkraft

Klockan klämtar för det kommunala vetot för vindkraft. 2017 skickade man ut en förfrågan till bland annat 22 kommuner för att fråga om det kommunala vindkraftsvetots vara eller icke vara, 18 av de tillfrågade ville att det skulle vara kvar.

"Om man nu skulle lyckas att ta bort eller kringgå det kommunala vetot för vindkraft – vilket annat kommunalt veto kan komma att stå på tur för en ändring?", undrar insändarskribenten. (Arkivbild)

"Om man nu skulle lyckas att ta bort eller kringgå det kommunala vetot för vindkraft – vilket annat kommunalt veto kan komma att stå på tur för en ändring?", undrar insändarskribenten. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Insändare2021-06-16 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trots att det finns ett stort stöd att vindkraftsvetot ska vara kvar så ska Regeringen ändå göra en utredning om det kommunala vindkraftsvetot. Kan det bero på att man inte fick ”rätt svar”? Och om det inte går att ta bort ett grundlagsskyddat veto hur ska man då kringgå det? Antagligen med lock och pock om pengar men då får kommunerna inte heller säga "Nej" någon gång i framtiden heller, lokalbefolkningen får inte heller yttra eller överklaga beslut om vindkraftsetableringen. Och om det blir så kommer vindkraftsexploatörerna kunna anlägga sina vindkraftsindustrier som de själva vill. 

Kanske det är det som de väntar på, vindkraftsexploatörerna. För i Markbygden vill man bygga 300 meter höga vindkraftverk och kanske ytterligare en till etapp (Etapp4). Även i Blåsmark vill man höja vindkraftverken. Kanske vindkraftsexploatörerna än en gång kommer att få sina önskningar uppfyllda.
Nu är det inte så länge kvar innan Regeringens utsedda Lise Nordins (MP) snabbutredning om vindkraftsvetot vara eller icke vara som ska redovisas den 30 juni. Då det kommunala vetot är skyddad i grundlagen så blir det intressant att få veta hur de ska kunna ta bort det eller kringgå det. Lise Nordin, som leder denna snabbutredning har ju genom åren lämnat in motioner om borttagande av det kommunala vindkraftsvetot men även för ett borttagande av Försvarets vindkraftveto.
Även Andreas Carlgren (C) försökte på sin tid att få bort vindkraftsvetot.
 

Man säger att det ska vara demokratiska beslut – men vem ingår i den demokratin som ska ta de besluten? Man säger att det ska vara rättssäkert – för vem ska det vara rättssäkert?
Man säger att det ska vara förutsägbart – för vem ska det vara förutsägbart?
Jo, enligt Isabella Lövin (MP) som säger ”……att prövningen av vindkraft är rättssäker och förutsägbar för att näringslivet ska vilja investera,….” 
Och Per Bolund (MP) säger till Sveriges Radio den 18 oktober 2020 om borttagande av vindkraftvetot ”Skillnaden blir ju att man då följer de vanliga planeringsförutsättningarna. Där finns det en större förutsägbarhet och en större möjlighet också för de som vill investera att kunna förändra projektet under resans gång, och därmed känna sig tryggare med att göra sin investering och få vindkraften på plats.”
Med tanke på sådana uttalanden så kan man ju ana att de förslag som kommer att läggas fram, inte är för lokalbefolkningen, naturen, djuren och den biologiska mångfalden som kommer att gynnas av deras förslag av ett borttagande eller ett kringgående av det kommunala vindkraftsvetot.       
Om man nu skulle lyckas att ta bort eller kringgå det kommunala vetot för vindkraft – vilket annat kommunalt veto kan komma att stå på tur för en ändring? 
Att bara komma på tanken att ta bort ett grundlagsskyddad kommunalt veto eller att kringgå det är inte demokrati utan rent ut är ett skamligt förslag för att peta på svensk demokrati. Och man kan fråga sig vem denna utredning är gjord för?